Våga se barn i fattigdom

Fattiga barn finns också i vårt land och fattigdomen ökar. Vi kristdemokrater har en rad förslag för att förbättra situationen för de sämst ställda barnen, skriver Yvonne Andersson (kd).

Barn till ensamstående föräldrar löper tre gånger högre risk än barn till samboende föräldrar att växa upp i ekonomisk utsatthet, skriver Yvonne Andersson (kd).	               Foto: ROBERT EKEGREN/SCANPIX

Barn till ensamstående föräldrar löper tre gånger högre risk än barn till samboende föräldrar att växa upp i ekonomisk utsatthet, skriver Yvonne Andersson (kd). Foto: ROBERT EKEGREN/SCANPIX

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2006-06-03 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Barn far illa i vårt land och det är dags att se detta och våga göra något. Hittills har det varit känt att miljontals barn i andra länder dör varje år till följd av krig, katastrofer och fattigdom. Det finns idag cirka 100 miljoner gatubarn och antalet ökar. Många barn hamnar i kriminalitet i dessa länder. Men det gör barn också i Sverige. Polisen uppskattar att 641 barn i Östergötland kan ha varit inblandade i brott under 2005. Att småflickor utnyttjas i bilar, är erfarenheter från en polis nattjänstgöring. Det handlar om barn som far illa. Något måste göras!

Fattiga barn finns också i vårt land, trots det sociala skyddsnät som skulle fånga upp dem.
Rädda Barnen publicerade nyligen en rapport om barnfattigdom i Sverige. Rapporten visar att det år 2003 levde 116 000 barn i Sverige med ensamstående föräldrar i ekonomisk utsatthet. Det är en ökning med närmare 11 000 barn sedan 1991. Totalt sett är antalet fattiga barn 250 000. Barn till ensamstående föräldrar löper tre gånger högre risk än barn till samboende föräldrar att växa upp i ekonomisk utsatthet. Idag växer vart femte barn upp med en ensamstående förälder och av alla barn som lever med ensamstående föräldrar lever 28 procent i ekonomisk utsatthet.
Inför det förra riksdagsvalet, krävde Rädda Barnen att regeringen skulle sätt upp mål om halverad barnfattigdom i Sverige fram till år 2006. Trots det, har fattigdomen inte minskat på fyra år! De som hade det svårt för fyra år sedan, har fått det svårare och värst drabbade är barnen. Något måste göras!

Vi kristdemokrater har en rad förslag som syftar till att förbättra situationen för de sämst ställda barnen. Vi vill till exempel höja barnbidraget från dagens 1 050 kronor per månad till 1 800 kronor. Till skillnad från idag ska barnbidraget beskattas, vilket gynnar de fattigaste familjerna mest. Vi vill höja bostadsbidraget med 100 kronor per barn och månad, samt sänka skatten för låg- och medelinkomsttagare.

Men familjer splittras ibland och familjepolitik är inte bara ekonomiska realiteter. Det handlar också om att ge familjen förutsättningarna att hålla ihop. En politik som gör att familjer lättare kan få vardagen att fungera, gynnar också barnen genom att tillvaron underlättas för alla.Det största brottsförebyggande arbetet sker i familjen, där föräldrar har tid med sina barn. Vi vill dessutom att det inrättas familjecentraler i varje kommun, där barnfamiljer snabbt ska kunna få råd och hjälp inom alla områden som rör barnen men också föräldrarnas relationer.

Fler vuxna i barns närhet skulle öka barns trygghet och vi behöver ett flexiblare system för att öka vuxennärvaron både i hemmet och inom barnomsorgen. Familjen spänner över generationsgränser. Man skulle till exempel kunna involvera flera generationer i barnomsorgen - till gagn både för barnet och för de närstående vuxna. Med vårt vårdnadsbidrag ska man kunna välja att själv använda det eller att överlåta det till en mormor, farfar eller den man tycker är bäst lämpad att ta hand om barnet.
Vissa föräldrar väljer förskolan, andra väljer en släkting som väl känner barnets behov. Det bästa sättet att möta Rädda barnens upprop om minskad barnfattigdom, att minska barnkriminaliteten och att unga flickor utnyttjas är att ge förutsättningar för fungerande familjer.
Läs mer om