Varför skulle statlig sjukvård vara bättre?
Sjukhusen ska inte skötas av kommunerna eftersom framtidens sjukvård kräver en regional bas, skriver Gunnar Asserhed (fp) i sitt svar till Ulf Svensson.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Varför skulle staten klara sjukvården bättre? Redan i dag finns mer än 250 statliga myndigheter och en lång rad av statliga bolag med en omfattande administration. Blir det verkligen bättre med flera statliga myndigheter och flera anonyma tjänstemannabeslut? ¨
Jag tror inte att östgötarna vill ha nya statliga sjukvårdsverk som fattar beslut om hur det ska vara i Östergötland. Jag tror inte heller att sjukhusen ska skötas av kommunerna eftersom framtidens sjukvård kräver en regional bas. Kommunalförbund är anonyma och uppmuntrar inte till klara ansvarslinjer. Den direktvalda regionala nivån är trots allt den bästa både ur demokratisk synpunkt och av effektivitetsskäl.
Det hävdar också internationella hälsoekonomer som särskilt tittat på och jämfört mellan olika länder.
1. Beslut om att bryta upp eller avskaffa landstinget kan inte tas i Norrköping eller Östergötland. Det måste fattas av riksdagen och kan inte bara gälla landstinget i Östergötland utan måste iså fall gälla alla tjugo landstingen i Sverige. Frågan gäller nämligen våra grundlagar och då måste två beslut fattas av riksdagen med ett mellanliggande val. Detta betyder att det tidigaste datum som kan vara möjligt för en nyordning är 1 januari 2011. För att detta ska vara möjligt krävs till exempel att ?Ansvarsutredningen? som för närvarande utreder framtidens regionala organisation, måste skyndas på. Det har dock klarlagts från regeringen att något beslut i regionfrågan inte kan tas före nästa val 2006. Detta betyder att landstingen kan avskaffas tidigast från 2015.
2. Hur står det till i ditt eget parti Ulf Svensson? Det finns ingen socialdemokratisk landstingsledamot i Norrköping eller Östergötland som håller med dig i sakfrågan. Tvärt om så har alla 44 (s)-ledamöterna stött de beslut i landstinget som du så hårt kritiserar.För att kunna arbeta med frågan på ett parlamentariskt sätt måste du börja med att övertyga dina egna Ulf Svensson. Du har ju hittills inte lyckats vilket visar att dina argument inte är särskilt starka och önsketänkande räcker inte.
3. Du skriver att landstingspolitiker motsätter sig avskaffande av landstingen av ren självbevarelsedrift. Nej Ulf Svensson så är det inte. Vi som fått uppdraget att vara förtroendevalda i landstingen vi har fått detta uppdrag av väljarna och det har vi under den mandatperiod som vi är valda för. Vårt uppdrag är att med utgångspunkt från det program som vi gick till val på företräda våra väljare. Så ska en representativ demokrati fungera. Uppdraget måste fullföljas också i svåra tider när inte skattepengarna räcker på det sätt som vi skulle vilja. Både riksdagsledamöter, landstingsledamöter och kommunfullmäktigeledamöter har i dag den svåra men nödvändiga uppgiften att arbeta för det de tror på inom ramen för minskande skattemedel.Därför måste den ekonomiska tillväxten och hur den ska fås att öka stå i centrum för debatten.De tillväxtskapande krafterna måste uppmuntras!
På landstingssidan där allt mer kan klaras medicinskt och där behov och efterfrågan hela tiden växer kraftigt är det särskilt svårt att vara förtroendevald politiker i dag. Jag tror att alla folkvalda i dag gör sitt bästa i sitt uppdrag. Vi har ofta olika lösningar och det är bra att dessa får brytas mot varandra. Vi har en omfattande debatt i östgötalandstinget om de aktuella frågorna. Så ska det vara i en demokrati och det bidrar till att besluten blir bättre än om vi bara hade tjänstemannabeslut eller försäkringsbolag som beslutsfattare.