Varning för salmonella i kebab

Idag börjar arbetet med att ta reda på om något av det danska salmonellasmittade köttet kommit till Norrköping.

Norrköping2003-08-08 14:57
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I går gick Livsmedelsverket ut med en uppmaning till samtliga kommuner i landet att vidta åtgärder för att förhindra ytterligare smitta.
-Det är mycket ovanligt att vi gör så, säger Lars Plym Forshell, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket.
Verket hoppas nu ha koll på vilka grossister som sålt köttet och fortsätter arbetet med att kartlägga spridningen.
Hur det ser ut i de olika kommunerna är en uppgift för deras miljö- och hälsoskyddsförvaltningar att kontrollera.
<br><span class=MR>Kebab och kebabpizza</span>
-Vi kommer att börja med att ringa runt och försöka få reda på vilka serveringar som fått in dansk fläskkarré, säger Vesna Karanovic på Norrköpings miljö- och hälsoskyddskontor.
- Sedan kan vi prioritera var det är viktigast att börja ta prover.
Det är de som serverar kebab eller kebabpizza som i första hand får räkna med telefon från hälsoskyddskontoret.
Smittat kött kan redan vara uppätet utan att någon blivit sjuk av det. Salmonellabakterien dör när den hettas upp till minst 70 grader.
-Så är det, säger Lars Plym Forshell.
-Vi får in smittat kött och det är ett problem, men om alla vet hur de ska göra blir inte folk sjuka.
<br><span class=MR>Hygienen viktig</span>
Han tror att smittat kött kan ha sålts till vanliga restauranger också, men att personalen där hanterat det bättre än personalen på kebaber.
För hälsoskyddskontorets inspektörer handlar det nu också om att undersöka serveringarnas lokaler. För om inte alla i personalen varit noggranna med hygienen kan smittan finnas kvar även om köttet är uppätet.
Smittan kan färdas från det råa köttet till någons händer till annan mat. Eller till ett dörrhandtag och så till mat igen via någon annans händer.
Utbrottet började i södra Sverige.
Smittan härleddes till ett parti dansk fläskkarré. Livsmedelsverket gick ut med information till 27 kommuner där restauranger köpt in kött från det smittade partiet.
Men fler smittade personer dök upp och det visade sig att fler grossister sålt kött vidare i landet. Hittills har drygt 100 personer blivit sjuka efter att ha ätit kebabkött. Den som smittas får kräkningar, diarréer, magkramper och feber.
Så vitt Vesma Karanovic vet har ingen smittad person upptäckts i Norrköping i samband med det här utbrottet. Och hon håller inte med om att det slarvas mindre på andra serveringar än på kebaber. Undersökningar som kontoret gjort visar att det slarvas på alla sorters serveringar.
<br><span class=MR>Vi ska inte vänja oss</span>
Sverige har tidigare varit relativt förskonat från utbrott av salmonella.
Måste vi vänja oss vid att ha salmonella i landet?
-Nej, det ska vi banne mig inte göra och jag tror inte att vi kommer att behöva göra det heller, säger Lars Plym Forshell.
Han hoppas att alla lära sig något av ett sådant här utbrott.
Läs mer om