Vi behöver gymnasieingenjörer

För knappt 20 år sedan slopades gymnasieingenjörsutbildningen för att våra rikspolitiker ansåg att denna utbildning inte behövdes. Detta var ett stort misstag eftersom utbildningen höll hög klass och gymnasieingenjörerna var och är eftertraktade av arbetsgivarna. Det skriver Päivi Johansson (M), oppositionsråd och civilingenjör.

Ebersteinska gymnasiet ansökte om att starta årskurs 4 för gymnasieingenjörer med start hösten 2011, skriver Päivi Johansson (M).  ARKIVBILD: JOHAN HEIKENSTEN

Ebersteinska gymnasiet ansökte om att starta årskurs 4 för gymnasieingenjörer med start hösten 2011, skriver Päivi Johansson (M). ARKIVBILD: JOHAN HEIKENSTEN

Foto: Johan Heikensten

Norrköping2011-10-27 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Norrköping har stor spännvid av teknikföretag och behöver ingenjörer med olika utbildningsbakgrund som civilingenjörer, högskoleingenjörer och gymnasieingenjörer. För knappt 20 år sedan slopades gymnasieingenjörsutbildningen för att våra rikspolitiker ansåg att denna utbildning inte behövdes. Detta var ett stort misstag eftersom utbildning höll en hög klass och gymnasieingenjörerna var och är eftertraktade av arbetsgivarna. En mycket stor del av ingenjörsarbete inom till exempel mekanik, el- och instrumentteknik och bygg görs av ingenjörer med denna bakgrund.

Under de senaste åren har rekryteringsläget varit besvärligt för många teknikföretag i Norrköping eftersom utbildningen till gymnasieingenjör avvecklades. Det finns helt enkelt inga duktiga ingenjörer att rekrytera. Företagen har fått tacka nej till kunder, lagt expansionsplanerna på hyllan och i stället för expansion, har det blivit en stagnation.

Bristen på kompetenta ingenjörer har lett till att gymnasieingenjörsutbildningen har tagits till heders igen och en försöksverksamhet för utbildning av gymnasieingenjörer har startats runt om i landet. Tio skolor skulle få starta årskurs 4 på teknikprogrammet hösten 2011 och ytterligare tio skolor hösten 2012. Ett kriterium för försöksverksamheten är ett utvecklat samarbete med det lokala näringslivet. Detta finns i Norrköping via Teknikcollege.

Ebersteinska gymnasiet ansökte om att starta årskurs 4 för gymnasieingenjörer med start hösten 2011. Ansökan hade uppbackning av ett stort antal företag i Norrköping och entusiasmen var stor i företagarledet. Femtiotre gymnasieskolor deltog med ansökningar och Ebersteinska kom inte bland de tio skolor som fick försöksverksamheten. Inför den nya ansökningsomgången för hösten 2012 stoppades Ebersteinska gymnasiets ansökan på grund av politiskt och professionellt schabbel. Pengar fanns anslagna i budgeten, men ointresse och okunskap för teknikutbildning avgjorde saken i negativ riktning.

Jag tror inte gymnasienämndens ordförande insåg allvaret och konsekvenserna av beslutet att inte lämna in någon ansökan. Att inte ens ansöka är ju att direkt kapitulera och visar att man inte har några visioner eller ambitioner för kvalificerad teknikutbildning på gymnasienivå.

Med ett nej sveks elever, lärare och näringslivet. Ett samarbete med företag var sjösatt och lärarna såg framemot en positiv utveckling av teknikprogrammet på Ebersteinska. Gymnasieingenjörer har en given plats i näringslivet och
i offentlig verksamhet och jag beklagar att Socialdemokraterna inte genom handling visar att kvalificerad utbildning är viktig för Norrköpings utveckling.

Läs mer om