Vindkraftens problem tycks förvärras alltmer. Svensk Vindkraftsförening, Svensk Vindenergi, vindkraftstillverkaren Vestas och O2-Vindkompaniet använder nu lokaltidningarnas insändarspalter till reklam för en verksamhet som går mot bankrutt. Det finns flera fördelar med att bedriva marknadsföring på detta sätt, dels är det gratis, dels kan man inte fällas i domstol för vilseledande marknadsföring. I insändarkolumnerna kan man däremot lova mer av allt utan att straffas: Pengar, nya jobb och billigare el.
Svensk Vindkraftsförenings vindkraftskalkyl som man skickat till regeringen för att få mer subventioner bygger på ett elpris på 30 öre per kilowattimme och en subvention på 15 öre per kilowattimme. Förlusten per år blir 1,9 miljoner kronor per verk. Inget bra läge för vindandelar alltså.
Holmgren och Magnusson tar därför till storsläggan och börjar sälja avlatsbrev genom skrämselpropaganda. Köp vindandelar annars riskerar ni jordens undergång. Varje län har fått sin egen artikel med sin egen "globala uppvärmning" och temperaturuppgifter.
Varför då inte titta på till exempel Pär Holmgrens hemstad Uppsalas siffror i stället? Det är en av få orter på jorden som har temperaturstatistik ända från 1700-talet. Siffrorna är hämtade från SMHI. Måste Pär köpa vindandelar tro?
På 1760-talet var julisnittet 18,1º, på 1850-talet 17,5º, på 1940-talet 17,1º och på 2000-talet var det 17,8º. Uppsalas varmaste dag var den 9 juli 1933 med 37,4° och Uppsalas varmaste 365-dagarsperiod var den 19 februari 1723-18 februari 1724 (+8,5).
Nej, det verkar inte som om Pär behöver köpa vindandelar. Tur för Pär. 1700-talet verkar ha varit varmt, men därefter gick det ned. Kanske började man använda mycket väderkvarnar? För övrigt har Kungliga Vetenskapsakademien nyligen slagit fast att vindkraften inte har någon påverkan på koldioxidutsläppen.