Välståndet vilar på oljan

EU-länderna importerar en tredjedel av sin olja och hälften av naturgasen från Ryssland.  Foto: scanpix

EU-länderna importerar en tredjedel av sin olja och hälften av naturgasen från Ryssland. Foto: scanpix

Foto: Fotograf saknas!

om energiberoende2006-07-08 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
"Utan olja stannar en stor del av industrin och utan olja blir även de mest moderna krigsmakter orörlig" skriver Vladislav Savic i sin bok Det tysta kriget, där spelet om kontrollen och makten över världens oljetillgångar speglas. Kommer befintliga alternativa energikällor att räcka till för att täcka behovet när oljan successivt blir dyrare?

Kärnkraften kan inte ersättas med vindkraft. Trots detta står Sverige utanför och beskådar EU:s energisatsningar. Det naturliga är att Sverige satsar på naturgas. EU-länderna importerar en tredjedel av sin olja och hälften av naturgasen från Ryssland.
Ryssland behöver västerländskt kompetens i utvecklingen av sin energisektor och även stora tillskott av västerländskt kapital. Därför bör vi kunna räkna med stabila leveranser.
Dr Giordano Rigon, som är verksam vid EU:s energipolitiska avdelning, menar att det svenska ointresset för försörjningen med olja och naturgas är helt obegripligt.
I Europa finns - och byggs ut - ett omfattande nätverk av gas- och oljeledningar som kommer att dras från norska, engelska och danska vatten söderut. Och rysk gas kommer att transporteras i den nya ledning som är under byggnad från Viborg och vidare på Östersjöns botten till Tyskland och England. Märkligt nog planeras inga avlänkningar till Sverige.

Oljan är livsnerven i ekonomin. Det är inte nödvändigt att äga oljekällorna för att säkra oljetillgången. Nyckeln till säkerheten med oljeleveranser ligger i att man behärskar transportledarna.
Därför har USA världens största flotta. Ryssland och Japan bygger ut sina.
Läs mer om