Fler vill rädda hamnkranen

Foto: Fotograf saknas!

om hamnkranen2007-06-18 01:06
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Beslut har visserligen tagits av kommunstyrelsen men frågan kan tas upp i fullmäktige. Man kan i NT:s förra artikel läsa vilka kommunalråd som ville rädda den gamla museikranen. Samtliga tillhörande allianspartierna. Beslutet om skrotning togs således av den socialdemokratiska majoriteten med sina stödpartier.

Tar socialdemokraterna inte något intryck av den ensamme hamnarbetaren som i flera artiklar i NT, under flera år, kämpar och pekar på det skandalösa förfallet av den gamla kranen som var avsedd till ett minne av de tusentals hamn- och stuveriarbetare som under åren lossat och lastat fartyg i hamnen sedan 1600-talet.

Textilarbetarna i all ära, hyllas med Arbetets Museum, Stadsmuseet och Industrilandskapet som verkligen har lyft upp hela Norrköping på en nivå man knappast kunnat föreställa sig tidigare. Textilindustrin lyfte förvisso Norrköping under senare delen av 1800-talet men den är en historisk företeelse och finns inte längre.

Men Norrköpings Hamn finns i högsta grad och tillhör sannolikt någon av de tre bästa hamnarna i Sverige. Sjöhistoriska Museets chef Lars Ohlsson berättar i NT:s artikel 15/6 att gamla kranar sparats i Halmstad, Göteborg, Stockholm, Västerås och Malmö.

Uppgiften är intressant därför att fyra av dessa städer konkurrerar dagligen med Norrköpings Hamn. Malmö är undantagen då man inte längre har någon hamn (men väl en museikran).

Den åskådningsplats Stig Hellerström föreslår på Kanontorget, hamnens äldsta del, 50 meter från trafiken på en Europaväg är ett läge Halmstad, Göteborg, Stockholm, Västerås bara kan drömma om. Själv drömmer jag om kranen renoverad i ursprungligt skick, målad i rätt kulör med linoljefärg (kanske även ett Hamnmuseum i gamla tullhuset med tiden?).

Den bilist finns inte som av detta inte förstår att Norrköping idag - är en viktig hamnstad!

Läs mer om