Korta ner näringskedjan

Att välja sojabönor i stället för kött sparar jordens resurser, hävdar insändarskribenterna från Grön Ungdom. Foto: scanpix

Att välja sojabönor i stället för kött sparar jordens resurser, hävdar insändarskribenterna från Grön Ungdom. Foto: scanpix

Foto: Eric Lager

om Köttproduktion2008-10-17 00:17
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Varför dör 1 000 människor av svält varje timme? Finns det verkligen inte mat till alla?I takt med världssvälten ökar köttkonsumtionen allt mer. Regnskog skövlas bland annat för att bereda mark till betesdjur eller odling av sojabönor. Huvudsakligen används sojabönorna sedan till djurfoder, vilket innebär att nästan all skövling av regnskogen går åt till köttproduktion! Om sojabönorna skulle ätas av oss människor direkt skulle åtgången av sojabönor minska med 80-90 procent. Alltså skulle vi spara mark, men även vatten (som köttproduktion kräver en hel del av), om vi åt mer vegetarisk föda. Mellan år 2004 och 2005 producerades 216,9 miljoner ton soja. Om jordens cirka 6 miljarder människor delade lika så skulle vi teoretiskt sett kunna få 36,15 kilo soja per person och år, vilket ger cirka 100 gram om dagen per person. Vi menar givetvis inte att alla människor ska basera sin kost på soja, utan vill bara visa hur naturresurserna tas tillvara.Vi hävdar att det finns resurser för att föda jordens (mänskliga) befolkning om vi effektiviserar vår produktion, det vill säga gör den mer hållbar i fråga om energiåtgång och tar färre "omvägar" i näringskedjan.
Läs mer om