Lockpris kan lura bostadsköpare

Vad kostar huset egentligen?foto: scanpix

Vad kostar huset egentligen?foto: scanpix

Foto: Fotograf saknas!

om mäklare och bostadsköp2006-05-02 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Lockas människor till att köpa en alltför dyr bostad? En bostadsrättsaffär eller ett husköp är ofta den största investeringen i livet. Det är en affär som påverkar privatekonomin långt fram i tiden. Köpet kan vara avklarat på en dag, men räntorna får man dras med under många år. Därför fordras särskilt skydd för att konsumenterna ska känna sig trygga.

Mäklarnas arbetssätt har förändrats med IT-revolutionen, som gjort att deras marknadsplatser ofta återfinns på nätet. Detta har gjort branschen både mer åtkomlig, men också mer svåröverskådlig. Med dagens låga ränteläge, kan människor lätt överinvestera och fastighetsmarknaden utnyttjar detta till att locka till sig kunder.
Fastighetsmarknaden omsatte 137,1 miljarder och 144 000 småhus och bostadsrätter bytte ägare år 2004. En stor andel av bostadsöverlåtelserna sker genom landets ca 5 400 registrerade fastighetsmäklare. Bara i Stockholm såldes 91 procent av alla småhus år 2004 via mäklare. Bostadsmarknaden utgör med andra ord en enorm spelplats för något vi alla behöver: Trygga bostadsförhållanden.

Idag är skillnaden för stor mellan det pris som mäklaren anger och det pris som säljaren verkligen vill ha. Detta leder till att konsumenten har svårt att beräkna vad det slutgiltiga priset blir och därmed också hur mycket man behöver låna på banken för att få köpet att gå ihop. Mäklarsamfundet har själva angett att mäklare ofta lockar med priser som helt enkelt inte är verklighetsanpassade och att användandet av lockpriser är ett brott mot god mäklarsed. Till fastighetsmäklarnämnden, som är tillsynsnämnd för fastighetsmäklare, kommer allt fler anmälningar om lockpriser. I de fall som granskats har skillnaden mellan utpris och slutpris varit upp till 53 procent.

Det är oftast de människor med sämre hushållsekonomi som drabbas av lockpriserna på bostadsmarknaden. Fastighetsmäklarnämnden har uttalat att mäklare har en skyldighet att ange det korrekta priset på ett objekt och att ett pris som "väsentligt avviker från det som bedöms som det marknadsmässiga priset kan leda till att intresserade kunder vilseleds." I själva verket visare en undersökning att så många som tre av fyra bostadsköpare är rädda för att bli lurade!
Ett annat problem där konsumenten också drabbas, är det slutna budgivningsförfarandet. Flera mäklare presenterar inte tydligt de bud som givits vilket väcker osäkerhet.
Det kan ju vara mäklaren själv som ger budet och vill trissa upp priset.

I andra länder har man infört en så kallad "budlogg" för att öka insynen. En sådan registrerar uppgifter om budgivare, tidpunkter, belopp och lämnas till köpare och säljare efter avslutad affär. En sådan redovisning borde varje mäklare med heder kunna presentera. En modernisering av fastighetsmäklarlagen är av största vikt för att öka konsumentskyddet och för att fastighetsmäklarna ska ha tydliga regler att gå efter. Det är dags att se över fastighetsmäklarlagen också beträffande vilka priser som anges och hur budgivning går till. Allt för att öka människors trygghet när de köper sin bostad.
Läs mer om