Pelletsvärme avger nästan ingen koldioxid
Priset på pellets har skjutit i höjden men det är fortfarande billigare än olja och el. Det släpper heller inte ut någon koldioxid, skriver Paul Axelsson. FOTO: Staffan claesson/scanpix
Foto: Fotograf saknas!
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Jag håller med, prishöjningarna har varit grymt stora under 2006. Men pristaket är nog nått och det ska ligga under halva priset på el- eller oljevärme. Och energiskatt på biobränsle ska vi av miljöskäl inte behöva vara rädda för.
Pelletstillverkarna har haft behov av att kompensera sig för höjda priser på sågverksavfall, och kanske ett ackumulerat behov av att ta igen några år med hårt priskrig.
I pallpriset Du nämner köper man ju tyvärr också 52 plastsäckar, en engångs truckpall och täckplasten, som ju tillsammans kostar flera hundra kronor. Dessutom tilläggspriset för säckningsmomentet vid fabriken. Ingenting av detta har man någon nytta av, bara besvär! Alltså ska man sträva efter att så fort som möjligt ha förråd för bulkleverans av lösvikt. Då får man en annan prisnivå och minimalt med besvär.
Annat bra är att man med pelletsbrännaren vanligtvis kan köra med 50 grader lägre rökgastemperatur än med oljan.
Det ger i mitt fall så mycket bättre verkningsgrad att jag ersätter 2 500 liter olja med cirka
4 ton pellets. Alltså en årlig förtjänst på mera än femtontusen kronor i bränslekostnad.
Sen är det ju det där med klimatförändringar. Vi som eldar biobränslen vållar praktiskt taget inget utsläpp av koldioxid, ska vi veta.
Främst elvärmen, men även värmepumpar och oljeeldning är grymma mot miljön, antingen genom direkta utsläpp eller att de minskar vårt lands export av el till kolkraftsländer som Danmark och Tyskland. .