Gör som norrmännen

Norge har löst vårdfrågan på ett annat sätt. FOTO: PIA SOLBERG/SCANPIX

Norge har löst vårdfrågan på ett annat sätt. FOTO: PIA SOLBERG/SCANPIX

Foto: Fotograf saknas!

om regioner2007-03-14 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Överheten vill avskärma sig från medborgarna. Ju större enheter, ju mindre möjligheter för medborgarna till insyn i dom offentliga verksamheterna. Behåll nuvarande länsindelning och separera vården och kollektivtrafiken, för över dessa till staten.
Att minska antalet län från i dag 21 till 6 eller 9 stycken är att ytterligare försvåra för medborgarna att kunna få insyn i offentlig förvaltning. Sjukvårdsfrågorna väger tyngst i landstingens ekonomi och omfattning. Sjukvården bör också vara lokalt bunden till orten och närheten till vårdtagaren.

Vårt grannland Norge har löst vårdfrågan på ett genialt sätt tycker jag genom att norska staten har tagit över allt ansvar och driver hela vården i bolagsform och uppdelade i 6 regioner.
Varje region är helt självstyrande bolag, ägda av staten. Fördelen är, att vårdköerna har halverats och universitetssjukhus jobbar ihop med alla i regionens vårdinrättningar och det fungerar effektivt. Bolagen kan sig emellan köpa tjänster vid behov. Effektiviteten blir bättre om inte politiker behöver mala sönder frågorna.
Närheten till medborgarna är viktigt, vi behöver kunna känna delaktighet. Se på EU och EU-valen, inte många röstar i de valen och varför, jo, avståndet är så långt från min vardag och frågorna blir så abstrakta.
Länstrafikbolagens verksamhet går att omorganisera till rikstrafik, med lokala divisioner, enheter och staten blir huvudman. Staten subventionerar redan nu kollektivtrafiken. Staten äger nu Banverket och SJ och infrastruktur är en statlig fråga, angelägen för hela Sverige. Staten äger även Vägverket, så det skulle gå alldeles utmärkt, med lite omorganisation föra över linjetrafik tillsammans med redan dom befintliga bolagen.
Läs mer om