C-politiker vill ompröva E22-beslut

Östen Johansson (c) kämpar fortfarande för en högbro över E 22, trots att både kommunens majoritet och Vägverket slagit fast ett västligt stadsnära tunnelalternativ. Nu vill han ha omprövning av beslutet.

SÖDERKÖPING2002-09-11 08:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I en skrivelse till Söderköpings kommunstyrelse begär nu Östen Johansson att kommunen ska ompröva beslutet att förorda det stadsnära tunnelalternativet för förbifart av E 22. Det alternativ som nyligen också Vägverket fastställt.
Centern håller fast vid en östlig dragning med högbro.
<br><span class=MR>Behandlas i kommunen</span>
Skrivelsen måste behandlas i kommunen, men om det leder till att beslutet verkligen omprövas eller inte, återstår att se.
När beslutet om förbifart togs i kommunfullmäktige var det med kraftig majoritet för västligt stadsnära tunnelalternativ, 32 röster av 45. Oddsen är därför inte särskilt höga för att centerpartiet ska kunna åstadkomma någon tvärvändning i ärendet.
<br><span class=MR>Efter valet</span>
Men Östen Johansson sätter hoppet till ett nytt fullmäktige efter valet, och en ny vägdirektör. Vägdirektör Mats Forsgren som skrev under Vägverkets beslut nu i augusti, avgick i samma vecka med pension.
Är inte frågan utagerad. Varför ta upp den nu?
- När skrivelsen kommer till fullmäktige så blir det till det nya fullmäktige vi får efter valet. Då kan det bli andra beslut, säger Östen Johansson.
Tror du att det blir så stora majoritetsändringar?
-Det blir säkert en del nytt folk och de kan ha andra åsikter. Jag tror att det var många som tvekade, fast de kände partipiskan i röstningen.
-Kommunen har ju ändrat sig tidigare. För femton är sedan togs beslutet i fullmäktige att förorda en östlig dragning.
Men då kom det inte till beslut i Vägverket?
-Nej Vägverket ville först få flera alternativ att jämföra med.
Men tror du Vägverket ändrar sig nu?
-Ja, det finns ju fortfarande inga pengar avsatta för den närmaste tioårspeioden så jag tror att Vägverket kan hinna ändra sig. Tunnelalternativet är mycket dyrare än en bro.
Ett av skälen för Vägverkets ställningstagande var att en högbro stör den känsliga miljön vid Göta kanal.
-Det är med det som med konst, det kan egentligen inte diskuteras. Jag tycker att en bro är vacker och värdefull från turistsynpunkt. Landskapet förändras även av en motorväg på västra stadsnära sidan, och med en tunnel förstörs hela Dockanområdet.
<br><span class=MR>Nivåskillnader</span>
-En tunnel ger också stora nivåskillnader med stigningsfält på sex procent som ger stor negativ miljö- och trafiksäkerhetsmässig påverkan. Och vad kan hända vid kraftiga oväder likt det som drabbat västkusten?
-Det är många nackdelar med västliga förslaget, det stänger in staden och hindrar exploatering genom att låsa kommunens planering. Vi måste se till helheten. Kommunen måste växa åt det västliga hållet för att det inte ska bli för långt till centrum.
I skrivelsen till kommunstyrelsen framförs också förslag att kommunen ska utarbeta en bevarandeplan för centralt belägna parker och grönområden.
-Vi får inte börja bygga bostäder på de grönområden som idag finns. En stad behöver gröna lungor.
Läs mer om