Logga in

Sanna Dahlström

Hälsocoachen

Hälsocoachen Sanna Dahlström bloggar om hälsa, kost och träning. Du får praktiska tips och råd och en del recept!

Enkel och nyttig Spaghetti Bolognese

Jag har tidigare postat vegetariska recept här på bloggen. Anledningen till att jag diggar vego är inte för att jag menar att kött är onyttigt, nej inte alls. Men jag skulle där emot vilja påstå att den vegetariska kosten är oerhört bra ur ett hälsoperspektiv och det skadar knappast att äta vegetariskt en eller flera gånger i veckan, -det är själv något som jag gör. När jag lagar vegetariskt upplever jag att det är lättare att variera tillagningen av grönsaker, rotfrukter, linser, bönor, svamp och andra nyttigheter. Jag blir mer påhittig.
Här hittar du tidigare vegetariska recept som jag postat:
Dagens recept är en klassiker i ny modern tappning. Köttfärsås och spaghetti är väl en riktig favorit hos de allra flesta. Nedan berättar jag hur du kan göra rätten vegetarisk och fullproppad med nyttigheter! Och dessutom, superenkel och snabb att tillaga!
Va, men pastan då? Är det nyttig?
Tyvärr skulle jag inte vilja påstå att vanlig vit pasta ger dig speciellt mycket näring. Men som med allt annat så handlar det ju om mängden som du stoppar i dig. -I min värld är ingenting så pass onyttigt att du aldrig någonsin kan äta av det. 
Men om du ändå vill få i dig mer näring och dra ner på pastan kommer här två tips:
 1. Byt ut din vanliga pasta mot "zucchini- eller morotspasta" eller blanda ut detta med hälften pasta, gärna av fullkorn. Zucchini- och morotspasta gör du på följande vis: använd en potatisskalare för att strimla tunt. Använd skalet + det fasta köttet av zucchinin och låt det innersta vara. På moroten väljer du själv om du vill behålla det yttersta skalet. Koka upp en stor kastrull med vatten och sänk ned din grönsakspasta en kort stund, den behöver bara bli varm. Om du kokat vanlig pasta använd dig av samma vatten.
 2. Byt ut din vanliga pasta mot bönpasta och få i dig extra protein. Det finns idag flera olika sorter i din vanliga mataffär. Testa din fram vilken sort du föredrar. Läs mer om bönpasta här.
(Lins)bolognese
ca 4 port
Du behöver:
 • 1 paprika, finhackad
 • 1 stor morot, riven
 • 1 schalottenlök, finhackad
 • 1 vitlöksklyfta, finhackad
 • 1 krm salt
 • 0,5 tsk torkad oregano
 • 0,5 tsk torkad basilika
 • 1 pkt linser 320gr (eller trokade, -följ då anvisningarna på paketet ang tillagning)
 • 1 pkt krossade tomater á 400 gr
 • 1 tsk farinsocker (går att utesluta)
 • en skvätt rödvin (valfritt)
 • Ev lite parmesan eller pesto att toppa med

Gör så här: Fräs grönsakerna ihop med kryddorna tills de fått fin färg. Tag sedan i de krossade tomaterna och ev lite rödvin och farinsockret. Låt därefter linserna få puttra med i några minuter, de är ju redan färdiga. Klart! Enkelt va?

 

Smaklig spis!
/Hälsocoach Sanna Dahlström

 

Är svamp nyttigt?

Norrköping Hur är det egentligen med svamp, är det nyttigt?

 • Svamp innehåller en del mineraler och spårämnen men bortsett från det är det faktiskt både ganska energi- och näringsfattigt

 • Men svamp är absolut inte heller onyttigt (förutom de giftiga så klart)!

 • Svamp innehåller faktiskt till största del vätska, och det märks ju när man tillagar det

 • Svamp är väldigt hälsosamt i det avseendet att man ofta får en rejäl dos av både vardagsmotion och frisk luft när man plockar den

 • Dessutom är det ju fantastiskt gott!

 

Obs, denna svamp rekommenderar jag icke! Men den är vacker att beskåda.

Ses i svampskogen!
/Hälsocoach Sanna Dahlström

Kräftskiva i hälsans tecken

Norrköping Tacka gudarna för att kräftsäsongen äntligen är här! Skaldjur är en riktig höjdare enligt mig. Både ur smarrighet- och nyttighetsaspekt. Bingo! Och till de andra obligatoriska tillbehören säger jag bara M-U-M-S!!!!!!

Här kommer några klassiska tillbehör, men i lite nyare och hälsosammare tappning:

Västerbottenpaj

Spenat & Fetaostpaj

Fröknäcke

Sesamkex

Hemmagjord Aioli

 

Ha en kul kräftskiva!

/Hälsocoach Sanna Dahlström

Norrköpings mysigaste & viktigaste lopp!

Norrköping Förra veckan var det dags för stans mysigaste och viktigaste motionslopp - Sofialoppet! Det är ett välgörenhetslopp är intäkterna går till cancerfonden.

För oss på kliniken är det en självklarhet att ställa upp på Sofialoppet! Genom att vara med och springa eller massera. 

Hoppas vi ses nästa år också!
/Hälsocoach Sanna Dahlström

Vad ska jag laga för mat?

Norrköping Det är inte alltid så enkelt att komma på vad man skall hitta på till middag. Därför vill jag med detta inlägg dela med mig av mina bästa vardagsfavoriter till er!

Mitt bästa tips är att planera maten i förväg, att skriva en lista inför veckan och att handla så att allt finns hemma. 

Snabblagat:

Enkel och snabb spenatpasta

Bananpannkakor med bara två ingredienser

Höstig, mustig soppa


Klassiker i ny tappning:

Panerad fisk

Nyttigare variant på tacos

Pasta bolognese

 

Frukost /mellis

Nattgröt - den perfekta frukosten "on the go"

Två sorters smoothies, perfekt som mellanmål eller frukost

 

Vegofavoriter

Grytan som boostar dit immunförsvar

Zucchinibiffar

Rödbetsfalafel

Rödbetsbiffar

Sötpotatisbiffar

 

Läs mer här om varför vego är bra för dig

 

Lycka till med vardagsmaten!
/Hälsocooach Sanna Dahlström

När vardagen gör entré igen

Norrköping Känner ni också att det är nåt visst när höstluften sveper in? Sommar, semester och lata dagar i all ära, men jag måste säga att varddag och rutiner också har sin charm, framförallt när man känner att det klaffar - när man har en vattentät plan. Eller hur?

 

Men det är inte alltid så enkelt, det där med att lägga "livspusslet" rätt är inte alltid en lek. Speciellt inte när man känner att det är alldeles för många bollar i luften, det är tusen saker som pockar på ens uppmärksamhet. Kanske har man inte bara sig själv att fokusera på, att ha familj och barn kräver ruggigt bra pussel-skills.

Därör tänkte jag dela med mig av de tips som jag ofta ger mina klienter, för att få varddagen att rulla på så jämnt underlag som möjligt. För ja, det stämmer, jag coachar inte bara i kost och träning. För att det ens skall vara möjligt att ha en plan här så måste ju livet i övrigt funka. Visst?

 1. Se över vilka veckovisa rutiner som bör få plats i din varddag. Allt från jobbtider, fritidsaktiviteter eller andra åtaganden. Gör en lista över dessa och reflektera över balansen mellan de olika inslagen.

 2. Finns det plats över? Vad vill du i sånt fall lägga den tiden på? Formulera en plan som matchar din målbild. Läs mer här.

 3. Glöm inte att planera in återhämtning också. För att orka med varddagen måste man vila ibland. Kan låta fjantigt, men det är sant! För att detta skall vara möjligt kan du inte fullproppa din veckoplan med andra ord. Var smart och SKAPA återhämtningsutrymme ockå.

 4. Givetvis ser inte varje vecka likadan ut, även om det antagligen finns gemensamma inslag från vecka till vecka. För att varje ny vecka skall klaffa krävs en specifik plan inför varje ny sådan. I en veckoplaneringen kan tex både din veckovisa träning och kosthållning pytsas in. Varför inte ha som "söndagsrutin" att göra en plan för kommande vecka, det brukar vara framgångsrikt i livspusslandet!

 5. Kontrollera planen löpande och ställ dig följande fråga: Lägger du tid på "rätt" saker? Saker som gör dig lycklig, som tar dig närmre ditt mål och är planen hållbar på sikt? Om svaret är ja så vet du att du är rätt ute.

Lycka till med vardagspusslandet!
/Hälsocoach Sanna Dahlström

Om Sanna: Hälsocoach och Certifierad Massör som brinner för att inspirera och motivera andra till att leva ett hälsosammare liv. Älskar att laga mat och att träna. Tränar helst varierande, gärna inför en specifik utmaning. Ställer gärna upp i ett terränglopp, en hinderbanetävling, triathlontävling eller varför inte en Svensk Klassiker. Jobbar extra som gruppträningsinstruktör. Är i grund och botten rid-tjej. Har tidigare tjänstgjort som Insatsgruppbefäl inom Marinen.


Till vardags håller vi till i en av Norrköpings friskvårdskliniker.