Den tändande gnistan i Tom Jensens långa intresse för medeltid krigskonst var när han som barn följde med sina föräldrar och tittade på ett av Sveriges första tornerspel som anordnades vid Stegeborg. Rustningar, kläder, och kamp till häst och på marken var spännande för en nioårig pojke.
– När jag var där kändes det som jag var född i fel tid. Sedan dess har jag alltid velat bli riddare, säger Tom Jensen.
Vägen till riddare har gått via lajvspel, som är ett slags levande rollspel där deltagarna med påhittade karaktärer skapar en historia tillsammans, till att följa med och vara väpnare åt riddare på uppvisningar under tornerspel. Tom Jensen berättar att han och hans fru Mia Jensen kom i kontakt med Benny Svensson som under riddarnamnet Lord Severin Unicorn ordnade tornerspel.
– Han bjöd med oss till ett krutspel vid Skokloster. Det var ett stort slag med musköter, kanoner, hästar och soldater. Krutröken låg tät kring slottet. Hästarna reagerade på röken och höll på att backa in i publiken. Det var en häftig upplevelse.
Tom och Mia Jensen började följa med som väpnare åt Lord Severin Unicorn och ägnade varje sommarhelg i åtta år åt att följa riddaren.
– Lord Severin lärde mig att showfäktas. Det var koreograferad fäktning med stora rörelser som skulle se häftigt ut för publiken. Men under den här tiden växte tankar på att fäktas mer autentiskt. Jag och några kompisar började kolla på historiska manuskript som beskrev hur man stred med olika vapen.
Efter en del letande på internet hittade Tom Jensen ett manuskript av mästaren Fiore dei Liberi som levde i slutet av 1300-talet och i början av 1400-talet i nuvarande norra Italien. Tom Jensen började visa folk i riddarspelskretsen fäktningstekniken och försökte blanda in ett mer historiskt korrekt sätt att fäktas i showfighterna.
2015 startade han föreningen Sällskapet Living HEMA Norrköping. HEMA står för historical European martial arts (historisk europeisk stridskonst) och föreningen är ansluten till Svenska HEMA-förbundet som i sin tur är ett underförbund till Svenska Budo och kampsportsförbundet.
– I början tränade vi hemma på logen i Lilla Gylinge strax utanför Östra Husby, men då intresset blev större startade vi föreningen och flyttade in till Norrköping.
I dag har föreningen runt 25 medlemmar i skiftande åldrar och kön. Träningen är förlagd en till två gånger i veckan i Idrottens hus i Klockaretorpet och leds av Tom Jensen. Om det är fint väder händer det fortfarande att de tränar utomhus på Lilla Gylinge.
Verksamheten har två delar. Sommartid är föreningen ute på riddarspel och gästabud där de med medeltida vapen, rustningar och kläder gör uppvisningar och håller workshops. Varje år träffar föreningen andra föreningar och slåss i iscensatta slag.
Den andra delen handlar om att i träningslokalen öva och följa Fiore dei Liberis manuskript så troget som möjligt där fotarbete och rörelsemönster repeteras i timmar. Samma regler gäller för HEMA-utövning som för andra kampsporter. När deltagare sparrar har de fäktningsutrustning som skydd för framför allt överkropp och huvud.
– Min vision är att göra HEMA tillgänglig för alla. Målsättningen är att vi i framtiden ska växa i rollen som en kampsportsförening och öka i medlemsantalet. Jag har alltid velat starta en skola för historisk fäktning och nu är vi så många i föreningen att vi tillsammans kan göra verklighet av den visionen.