Det var med stor sorg vi mottog beskedet att Billy Gustafsson avlidit. Billy var en uppskattad partikamrat och kollega, som under många år gjorde stora insatser för Socialdemokraterna i Norrköping och Östergötland.

Billy kom in i politiken genom sitt fackliga engagemang i försäkringsanställdas förbund. I mitten på 70-talet blev han ordförande i förbundet lokala avdelning. Några år senare tog han plats i förbundsstyrelsen, där han fram till 2002 också var vice förbundsordförande.

1985 kom Billy för första gången in i dåvarande Landstingsfullmäktige och under många år var det hälso- och sjukvårdspolitiken i Östergötland som engagerade honom. Billy lämnade landstingspolitiken 2003 för att återkomma igen till regionfullmäktige efter valet 2014.

2002 blev Billy riksdagsledamot och tog plats på den socialdemokratiska östgötabänken. Han blev från start ledamot i konstitutionsutskottet, ett uppdrag han innehade till det att han lämnade Riksdagen 2014. Från 2006 var han även ledamot i Nordiska Rådets svenska delegation.

Hösten 2001 blev Billy ordförande i Norrköpings Arbetarekommun. Ett uppdrag, som han innehade i ända fram till 2010. Billy kom in som ordförande i ett svårt läge, men Arbetarekommunen utvecklades positivt under hans ledarskap. Billy var en engagerad talare och vi är många som särskilt minns hans stående reflektioner på våra möten.

Billy var en god partikamrat och kollega, som hade ett stort engagemang in i det sista. Strax före sin bortgång hade han precis lämnat uppdraget som ordförande i Gamla Gardets Socialdemokratiska förening i Norrköping. Billy är saknad i partiet, riksdagen och bland kamraterna.