– Vi hade en jättehärlig resa till New York och resan var en present från hela min famiilj, säger Charlotte Appelvang. Så nu när jag verkligen fyller blir det nog ganska lugnt tillsammans me kanske några vänner som droppar in.

Charlotte Appelvang har förr haft stora fester vid jämna födelsedagar och det har passat utmärkt för hon bor i det ståtliga huset Hyddan på Skönbergagatan i Söderköping. Hyddan byggdes av Evangeliska fosterlandsstiftelsen 1895 och huset har dessutom varit auktionshus innan Charlotte flyttade in 1998.

– När jag skulle flytta in satte jag mej på S:t Ragnhilds gille och började forska om huset historia, säger Charlotte Appelvang. Det är på gott och ont att jag kan fördjupa mej och bli nördig om allt möjligt som jag vill veta mer om.

Artikelbild

| Charlotte Appelvang hade nyligen en virkperiod och skapade en rad små dockor. Hennes kreativa ådra syns överallt i den magnifika bostaden i Söderköping.

Det magnifika huset rymmer en stor sal som Charlotte Appelvang framförallt använder sommartid. Den stora salen, med läktaren ovanför, blir tyvärr lite kall vintertid.

Salen har en fantastisk atmosfär där färger och former avslöjar att husets ägarinna är en kreativ person som törs ta ut svängarna. Växter blandas med äldre möbler och roliga inredningsdetaljer som Charlotte samlat på sig under många år, eller skapat själv.

– Jag älskar min vardag, säger Charlotte Appelvang. Idag är mitt liv precis som jag vill ha det och jag kan ta det lugnt här hemma i morgonrock tills jag känner att det är dags att dra igång arbetsdagen.

Charlotte Appelvangs jobb som ekonomiansvarig i det familjeägda fastighetsbolaget innebär att hon i stor utsträckning kan styra sina egna tider. En industrifastighet i Norrköping och några fastigheter i Söderköping ska skötas om och varje onsdag är det familjemöte i bolaget.

Artikelbild

| Några fåglar tittade vädjande på Charlotte Appelvang i en djuraffär. Hon köpte dem och startade avelsarbete och idag bor det 38 gouldsamadiner i burar hemma hos henne.

– Mina föräldrar är mina närmaste grannar och det känns bra, säger Charlotte Appelvang. Vi har också gemensamt sommarställe så vi träffas ofta i vår familj.

Charlotte Appelvang växte upp i Norrköping och hade en bestämd idé om att bli sångerska. Hon blev avrådd av en yrkesvägledare och blev därför ännu mer målinriktad. Att bli sångerska.

Artikelbild

| Osvald är gärna med i närheten av Charlotte Appelvang och arbetsdagarna hemma på Skönbergagatan i Söderköping startar ofta mjukt med en lång théstund innan arbetet i fastighetsbolaget tar vid.

– Jag var en av sex som kom in på solistlinjen på Vadstena folkhögskola, säger Charlotte Appelvang triumferande. En skön revansch.

Men livet i Vadstena blev inte riktigt som hon hade hoppats och efter hemkomsten till Norrköping blev det städjobb på pappas företag och senare ett vikariat med bokföringen på samma företag.

Artikelbild

| Alla känner till Hyddan på Skönbergagatan i Söderköping. I det fantastiska före detta missionshuset bor Charlotte Appelvang som har både sitt hem och kontor i den historiska byggnaden.

– Jag är inte bra på att göra saker i grupp med andra, säger Charlotte Appelvang. Charlotte betyder fri kvinna och det så jag är.

I byrålådorna ligger dikter av Charlotte och på provdockor i stora salen sitter plagg hon har sytt under sin designkarriär med eget företag.

Artikelbild

| Den enorma salen är hjärtat i Charlotte Appelvangs hem i Söderköping. Huset köpte hennes pappa 1998 efter att familjen stannat för att köpa blommor på väg till sommarstället i Sankt Anna.

– Jag utbildade mig på Lennings och gillade mest att sy långklänningar i mjuka material, säger Charlotte Appelvang. När jag hade visning var mina modeller barfota för det viktigaste var att allt skulle vara bekvämt.

Charlotte Appelvang understryker att hon aldrig identifierat sig med sina olika yrken. De har varit ett sätt att hitta försörjning för att göra roliga saker.

– Jag drabbades av utbrändhet 2008 och sedan dess har jag lärt mig var mina gränser går, förklarar Charlotte Appelvang. Under rehabiliteringen gjorde jag många anteckningar som skulle kunna bli en bok framöver, vi får se.

En annan typ av livskris mynnade ut i en annan nördig hobby. Charlotte var sjuk och bestämde sig för att belöna sig med två fåglar om hon blev bra igen. Det blev hon och då fick två gouldsamadiner flytta hem till henne.

Idag är ett helt rum vikt för fåglarna som har blivit 38 stycken. Katterna Bessie och Ossie är inte välkoma till fågelrummet.

– Mitt fågelnörderi håller nog på att gå över, säger Charlotte Appelvang och skrattar. Jag har lyckats med en del genetiska utmaningar i avelsarbetet så nu har jag faktiskt börjat snegla på mina tyger, igen. Tyvärr var det väldigt många tyger som slängdes när jag vårstädade så jag får väl be mina bekanta hitta i sina gömmor. Då kanske jag börjar sy igen.