– Mentalt har vi nog satt punkt i Norrköping, säger Claes Egnell försiktigt och ser allvarlig ut. Men vi får se. Vi trivs fantastiskt bra här. Staden har utvecklats enormt på de 30 år vi har bott här.

Advokat Claes Egnell har flyttat ofta i sitt liv och har aldrig haft ett behov av att slå sig ner och verkligen bli fast.

Han föddes på Lidingö och därefter följde en rad flyttar som styrdes av hans fars arbete. Eftersom Claes Egnell, den äldre, var officer fick familjen Egnell byta hemort med jämna mellanrum. Efter barndomsåren i Örebro flyttade familjen vidare till Karlstad.

Artikelbild

| Släktforskningen har fascinerat Claes Egnell så mycket att han gett ut flera böcker om de fakta han grävt fram.

– Det var självklart att jag skulle läsa på universitet, konstaterar Claes. Jag pluggade ekonomi och det var en väldigt rolig tid. Jag bildade den första studentföreningen, Karlstads försvarspolitiska förening. Vi ägnade oss åt försvarspolitiska debatter och ärligt talat en del fester också.

Efter ekonomexamen 1972 stod Claes redo för yrkeslivet.

– Jag kände mig ändå inte helt mogen och det var ganska svårt på arbetsmarknaden. Mamma föreslog att jag skulle studera juridik så Solvej och jag slog tärning om det skulle bli fortsatta studier i Lund eller Uppsala. Tärningen visade Uppsala så vi fick kasta om för jag ville faktiskt till Lund.

Claes tycker att han alltid haft lätt för sig i skolan och med en juristexamen från Lund gick nästa flytt till Uppsala för tingsmeritering.

Artikelbild

| När Claes Egnell nu blir pensionär tänker han lägga mer tid på att tränga in i Palestinakonfliktens följdverkningar.

De första åren i Uppsala gav ett bra nätverk och status och med fina rekommendationer fick Claes jobb i Stockholm. Han tågpendlade och roade sig ofta med att diskutera samhällsfrågor med andra passagerare. Bland annat dåvarande ordföranden för Fredrika Bremerförbundet, som retade sig på advokat Egnell som ofta slog sig ner i samma kupé för att diskutera.

– Redan på den tiden bråkade jag om allt, säger Claes och ser väldigt nöjd ut. Min svärfar brukade säga att jag var den evige studenten.

Advokatyrket tog familjen vidare till Härnösand. Där finns Solvejs stora släktgård Varglund, som ligger på Hemsön. I fortsättningen kommer de vistas större delen av sommarhalvåret på den skogsfastigheten.

– Jag trivdes verkligen i Härnösand och det var bra för barnen att växa upp där, säger Claes. Där klev jag in i lokalpolitiken och hade uppdrag i fullmäktige och kommunstyrelsen som moderat ledamot.

Efter fem fina år i västernorrland flyttade familjen Egnell till Norrköping, när Claes fick jobb som koncernjurist på Holmen. Första bostaden blev ett radhus i Kneippen och premiärpromenaden i grannskapet glömmer han aldrig.

– Det var så vackert så jag fick nästan en chock. Vi gick längs strömmen vid Femöresbron och jag sa till Solvej att vi hade haft sån tur som kom hit.

Jobbet på Holmen lämnade Claes efter några år och nu drar han sig tillbaka efter många år på Advokatfirman Glimstedt, där han jobbat med affärsjuridik och ett och annat brottmål. Stress och för mycket jobb orsakade hälsoproblem strax innan Claes fyllde 50 år och en bypassoperation påminner om att tempot inte får bli lika högt igen.

– Det är ett serviceyrke att vara advokat. Jag har alltid älskat mitt arbete och gjort andra saker vid sidan om som har gett mig mervärden som advokat.

Claes Egnell har haft, och har fortfarande, mångåriga styrelseuppdrag i bland annat Hyresbostäder och NTM och han har varit kommunfullmäktigeledamot i tre mandatperioder.

– Jag har länge velat att vi moderater ska profilera Norrköping som Sveriges bästa skolstad men det har gått trögt, säger Claes. Behöriga lärare, högre lärarlöner och att stötta nyanlända i skolan är frågor som borde vara viktiga för Norrköping.

Dolphins har tagit och tar en del av Claes tid och en fråga som han verkligen brinner för är att damidrotten ska ha samma ekonomiska förutsättningar som herridrotten.

– Vår familj har utnyttjat stans sportutbud hårt under alla år, säger Claes. Tennis i Racketstadion, friidrotten med Smedby och löpträningarna i Vrinnevi är fina minnen.

– Kulturutbudet är unikt bra med Östgötateatern, Konstmuseet och Symfoniorkestern och jag tycker också om Norrköpings höga ambition på arkitekturens område. Det här är en vacker stad att vara stolt över.

Stenhammarstiftelsen är ett av Claes många engagemang och den fortsatta släktforskningen kommer att ta mer tid liksom ett av hans mer okända intressen:

– Jag är engagerad i Palestinafrågan och jag blir upprörd över situationen där som innebär att varje generation får det sämre än generationen innan. Därför vill jag kasta ljus över de brott mot krigets lagar som sker där och som strider mot Genévekonventionen.

På Claes Egnells 70-årsdag står femkamp på schemat och familjen vet att det inte går att förhandla bort. Dagen är minutiöst planerad av Claes och hans far ler från ovan. Claes pappa fick bragdguldet för sina resultat i femkamp 1945.

– I den här familjen deltar man, säger Claes med en blinkning. Dom som gift in sig i familjen har fått lära sig att hänga med på allt och vi körde samma upplägg när jag fyllde 60 år. Det ska bli väldigt trevligt.

ulla.ericsson@ostmedia.se