Låter det översvallande positivt? Det beror i så fall på att Clas Gradell är ungefär så här översvallande positiv. Det är i alla fall det intryck man får när man möter honom.

– Jag njuter av livet dygnet runt. Jag är lycklig jämt, konstaterar han när vi träffas i caféet på Stadsbiblioteket i Norrköping.

De citerade raderna i inledningen är hämtade från det svarsbrev han skickat in till NT med anledning av 65-årsdagen, ett brev där han tecknat alla prickar över i som små röda hjärtan. Clas talar mycket om kärlek, och han talar framför allt om det andliga uppvaknande han fick för ett tiotal år sedan i samband med en livskris.

Artikelbild

| Enkelt. Det räcker med två gummisnoddar när Clas trollar.

– Jag började med frigörande andning och gick en självkännedomsutbildning, till vissa delar på Mullingstorp på Vikbolandet. Jag känner också att jag har fått en gudomlig kallelse.

Clas berättar att han sedan dess gått omkring och bara njutit av livet. Ofta sover han inte på nätterna utan ligger och andas, liksom bara för att njuta av andetagen. Då frågar jag om han inte lider av sömnbrist.

– Jag måste inte sova. Alla människor är unika. Om vi kunde förstå det skulle världen vara mycket lyckligare för oss alla.

Att andlighet är ett av Clas Gradells stora intressen är helt klart. Det är något han lever och andas varje stund. En annan stor del av hans liv är trolleriet.

Artikelbild

| ... passerar rakt igenom varandra utan att man fattar hur...

I dag trollar han inte så mycket längre, men annars har han hållit på med det i hela sitt liv, både yrkesmässigt och på fritiden. Framför allt har han inriktat sig på bordstrolleri med spelkort, mynt, sedlar gummisnoddar och sådana enkla föremål.

Clas råkar ha ett par gummisnoddar i fickan och visar flera gånger ett trick där den ena snodden passerar rakt igenom den andra. Min hjärna tolkar det som att gummit i den ena snodden löses upp och återtar sin form igen när den andra snodden passerat genom den. Det går inte att se hur han gör det.

Artikelbild

| ... och är efteråt lika hela och vanliga som innan.

– Jag har trollat ända sedan jag var sju år. Som barn drömde jag om att bli trollkonstnär, och tränade och tränade.

När han blev lite äldre fick han andra planer och flyttade från Norrköping till Umeå och utbildade sig till psykolog. Sedan var det lite svårt att hitta jobb som psykolog och Clas arbetade på olika håll inom vården, också inom psykiatrin.

Men trolleriet hade han inte glömt bort. Han fortsatte öva och hitta på trick och trollade inte bara på fritiden utan också ibland för personalen och patienterna. Ett tag uppträdde han också som trollkarl på färjan Estonia.

Efter en skilsmässa flyttade han tillbaka till Norrköping som också var hans nya kvinnas hemstad. I husets källare i Kneippen hade han sitt kontor, för vid det här laget hade han gjort trolleriet till sitt heltidsjobb och hade enskild firma.

Efter ytterligare en skilsmässa flyttade Clas till ett hus i Kolmården där han under en period jobbade med barn- och bordstrolleri på Vildmarkshotellet. Sedan började saker och ting trassla till sig.

– Det blev mycket kostnader med huset som jag inte redde ut, och så hamnade jag i en djup depression. Plötsligt orkade jag inte trolla alls.

Det var ungefär tio år sedan.Clas sökte sig till Svenska kyrkan och fick mycket stöd där, och han är fortfarande aktiv i S:t Olofs församling, bland annat i Joy-kören där han är med och sjunger varje vecka. Joy som i glädje alltså, vilket passar Clas alldeles utmärkt.

– Ja, jag är lycklig hela tiden. Kan inte må bättre. Jag har haft en tia-attack och genomgått ett par operationer på senare år, men det var det bästa som kunde hända. Jag hade en nära dödenupplevelse och vet att döden inte är något att vara rädd för.

Och det är aldrig för sent att bli förälskad. Clas talar om sin ”hemliga kärleksvän” men vill inte avslöja mer än så i det här skedet. Det är ganska nytt.

Mindre nytt är hans engagemang i det politiska partiet Enhet.

– Det är ett kärleksparti. Och kärleken är ju störst av allt, säger Clas.