Efter fyra år som programledare för Debatt klargjorde Belinda Olsson att hon ville lämna jobbet för att testa något nytt. Programledarposten stod tom och Kristina Hedberg fick frågan. Men svaret var långt ifrån självklart.
- Jag har aldrig gjort direktsänd tv förut, så det är lite nervöst. Det innebär att jag kommer synas mer och jag har funderat över vad det kommer innebära för mig och min familj. Men jag har kommit fram till att det är värt risken. Det kan bli besvärligt men det är mer roligt än jobbigt. Det finns ändå något kul i att få ta plats, säger hon inför säsongspremiären på torsdag kväll.
Stor erfarenhet
Kristina Hedberg har stor erfarenhet från public service, med femton år på bland annat Ekot och Kaliber i bagaget. De senaste åren har hon övergått till tv, där hon jobbat med Uppdrag granskning och intervjuprogrammet Min sanning.
Nu tar hon alltså över Debatt, men Kristina Hedberg har inga större planer på att förändra formatet.
- Jag ska inte göra det exakt likadant, men jag vill egentligen behålla det som det är. Jag tycker att Belinda Olsson har varit som klippt och skuren för det här programmet, säger Kristina Hedberg.
Väcka känslor
Hon har tydliga visioner om hur Debatt är när det är som bäst:
- Jag tänker att om Agenda är morgontidningen så är Debatt kvällspress. Programmet ska inte bara handla om de debatterna som syns på ledarsidorna, utan även om nöjessidornas debatt, om debatterna på Facebook och om debatterna på Twitter.
Debatt blir som bäst när vana debattörer får möta de som sällan gör sin röst hörda i det offentliga rummet. Debatt är känt för att väcka känslor, både i studion och utanför. Programmet har många gånger fått kritik för att ingen får tala till punkt. Men det är inget som berör Kristina Hedberg.
- Jag tycker det är en knasig synpunkt. Det är ju så det funkar i debatter, man får sällan prata till punkt. Och vem ska bestämma när det är klart?
Är poängen klar behöver man inte älta den en gång till.