Snöovädret har gått hårt åt Vikbolandet och på Gökstad har snöskottningen stått högt upp på agendan de senaste dagarna. Men nu når äntligen Mårten Harrie fram till brevlådan nere vid vägen tämligen torrskodd.

– Jag njuter av livet på landet, säger han som den utpräglade storstadsmänniska han från början är.

– Närheten till naturen ger en speciell frihet som jag uppskattar. Känslan av att kunna se en älg utanför köksfönstret eller få uppleva de färska harspåren vid brevlådan är underbar. Man får ta att det kan bli en del snöskottning ibland.

Vi känner Mårten Harrie – fyller 75 år den 8 februari – som en lokal teaterprofil med lång erfarenhet från Östgötateatern. Bortsett från att han sitter i Kulturkammarens styrelse, betraktar han numera, som pensionär, teaterscenen från lite distans.

Omsorgen om teatern och teaterkonsten har emellertid inte mattats det minsta och just nu gläds Mårten Harrie åt en tidningsintervju han nyligen läste med Östgötateaterns tämligen färske chef Nils Poletti.

– Han nämnde att han gärna skulle se en yngre publik på teatern och det tyckte jag lät väldigt positivt. Jag hoppas verkligen att han lyckas med det, säger Mårten Harrie.

– Teatern behöver ny publik. Många av de gamla abonnemangsinnehavarna försvinner och då vill det till att det kommer en yngre publik i stället. Men det har varit svårt att locka de yngre. Därför var det kul att läsa att Nils Poletti vill satsa på dem. Det var just så jag själv jobbade när jag var konstnärlig ledare för Lillangruppen på Östgötateatern på 1970-talet. Allt vi gjorde var med en strävan att locka ungdomen till teatern.

Östgötateaterns nya satsning, kultmusikalen Rocky Horror Show (premiär i lördags), kan förstås betraktas som ett grepp i den riktningen.

– Jag har inte sett den ännu, men den känns som en riktig satsning, säger han.

Mårten Harrie är född i Malmö men uppvuxen i Stockholm. Föräldrarna var journalister och publicister och Mårten Harrie minns hur han brukade somna till knattret från deras skrivmaskiner på högproduktion. Han beskriver hur hans värld har roterat kring teatern och journalistiken under åren.

– Själv är jag dyslektiker, säger han.

Teatern blev hans uttryckssätt i stället och den långa karriären omfattar, bland annat, Pionjärteatern, Stockholms skolteater, Riksteatern och en rad fria grupper. Till Norrköping och Östgötateatern kom Mårten Harrie 1973. Han anställdes av den välkände teaterchefen John Zacharias och Östgötateatern var i samma veva den första institutionsteatern som skapade sin egen skolteatergrupp. Mårten Harrie fick rådet att i alla lägen utgå från det som var bäst för gruppen. Ivern att brinna för det han gjorde, har följt Mårten Harrie karriären igenom.

Sedan mer än 30 år bor Mårten Harrie tillsammans med hustrun Inga på landet. Lite avsides. Men mitt i paradiset för den som älskar och följer årstidens växlingar. Det är också där hela familjen ska samlas när de 75 åren nu ska firas inom kort. Men det får ske i etapper och först under nästa vecka kan alla barn och barnbarn, av praktiska skäl, samlas på Gökstad på en och samma gång.

– Det ser jag fram emot. Det är den bästa presenten jag någonsin skulle kunna önska mig, säger Mårten Harrie.

Att gången fram till huset är nyskottad underlättar förstås hela firandet.