Doris och hennes man bodde tre trappor upp utan hiss i Vilbergen och insåg att det var dags att flytta till något mera äldreanpassat.

– Här bor jag också på tredje våningen men nu har jag hiss, säger Doris som är 85 år.

Yvonne bodde i Norsholm med sin man och de kände att det blev för mycket med villa och trädgård.

Artikelbild

| Doris Marklund och Yvonne Johansson lärde känna varandra sedan båda blivit änkor och flyttat till seniorboendet i Vilbergen.

– Vi var trötta på att ha en stor tomt att sköta. Här finns odlingslådor som vi som bor här kan använda, det är mera lagom nu, säger 74-åriga Yvonne.

För fyra år sedan fick båda paren tag på lägenheter i det nybyggda seniorboendet på Kalkstensgatan i Vilbergen. Lägenheterna är bostadsrätter och hör till bostadsrättsföreningen Månstenen. Men innan det var dags att flytta in hade både Doris och Yvonne blivit änkor.

De kände inte varandra tidigare men här har de blivit goda vänner. Det hade de kanske inte blivit lika lätt om de bott i ett vanligt lägenhetshus där man är mera anonym och mötesplatserna är färre, funderar de.

Här finns gott om möjligheter att träffa grannarna om man vill. I samlingslokalen Röda Rummet ordnas det olika aktiviteter, både av de boende själva och av Riksbyggens bovärdar.

Artikelbild

| Röda Rummet är samlingslokalen på seniorboendet. Här kan man fika och träffa sina grannar.

– Här ska du få se, säger Yvonne och hämtar en pärm. Vi har en fotointresserad man som bor här och han brukar fotografera när vi hittar på saker.

I pärmen finns mängder med bilder, bland annat från somrarnas grillfester på innergården, och från utflykterna till Tåkern, Lövdalens handelsträdgård, strutsfarmen på Vikbolandet med mera.

Artikelbild

| Bovärdarna Anette och Lotta bjuder in till kaffe och umgänge.

Till de boendes mera vardagliga gemensamma aktiviteter hör promenader (varje förmiddag), kaffe i Röda Rummet, syjunta, qigong, kortspel, en bokcirkel och boule med grannhuset.

Det var praktiska överväganden som gjorde att Doris och Yvonne flyttade hit, framför allt att det skulle vara anpassat för äldre. Det sociala har de fått på köpet och gemenskapen har blivit en viktig del av boendet.

Artikelbild

| Doris Marklund och Yvonne Johansson lärde känna varandra sedan båda blivit änkor och flyttat till seniorboendet i Vilbergen.

– Vi är väldigt måna om varandra här och märker man att någon mår dåligt så frågar man, säger Yvonne.

– Ja, särskilt om man inte har setts på ett tag, säger Doris. Sedan är det inte alla som är med på aktiviteter här och det måste ju få vara så också.

Intresset för seniorboenden tycks öka i Sverige. I den stora generationen 40-talister är det många som efterfrågar ett mera äldreanpassat boende med möjligheter till gemenskap grannar emellan. Andelen äldre i befolkningen beräknas dessutom öka ytterligare under kommande decennier.

Seniorboenden finns både som bostadsrätter och hyresrätter och byggs av både privata och kommunala aktörer. Hyresbostäders Idyllen som ligger i Kneippen är ett av de senaste tillskotten i Norrköping. Det kallas för trygghetsboende och ska ha kommunal personal på plats under vissa tider.

Gemensamt för alla seniorboenden är att de har en nedre åldersgräns på i regel 55 eller 65 år. I praktiken är 70-årsåldern den vanligaste när man flyttar in i ett seniorboende, det konstaterade en statlig utredning för några år sedan (”Bostäder att bo kvar i. Bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta boendemiljöer”, SOU 2015:85).

Här på Kalkstensvägen är 55 år den lägsta åldern för att få flytta in. Åldersspannet hos de boende är från strax under 70 upp till 96, enligt Doris och Yvonne.

I regel har seniorboenden också krav på att man inte ska ha hemmavarande barn. Så är det också här.

– Vi har haft våra barnaår, säger Doris. Vi tycker förstås inte illa om barn men det är skönt att det är lugnt i huset.

Yvonne har dessutom arbetat på förskola under många år. Barn finns det hur som helst ändå i krokarna eftersom det här huset ligger i ett område med skola, förskola och affärer.

Här finns också en övernattningslägenhet för besökande. Det kostar 200 kronor per natt och debiteras på månadsavgiften.

Doris och Yvonne är glada att de tog steget att flytta till ett seniorboende. Det är lite långt till bussen just här kanske, annars ser de bara fördelar.

– Ja, vi ska inte flytta, säger Yvonne. Vi har flyttat färdigt. Vi trivs så bra här.