– Han är en gatuhund från Spanien, som jag har köpt via en organisation och hämtat upp på Arlanda. Hade han inte hittat ett hem hade han avlivats, säger Jonna och stryker Pinto över ryggen.

Pinto följer matte tätt i hälarna medan hon visar mig runt i sin verkstad på Finspångsvägen i Norrköping.

I snart fyra år har Jonna huserat i lokalerna, där hon omvandlat trötta och nötta möbler till lockande objekt. Till en början var hantverket främst en hobby, men snart började hon sälja till sina vänner och sedan några månader har hon ett renodlat företag, som säljer restaurerade möbler till kunder runtom i landet.

Artikelbild

| Jonna Vainio gillar att experimentera med färger och använder i möjligaste mån miljövänliga sådana. Just nu är hon förtjust i dova toner.

Verkstaden består av två rum. Det ena av dem är totalt inplastat och i mitten står ett skåp som håller på att få sig ett lyft.

– Här inne sprutmålar jag. Möbler kan verkligen ändra karaktär helt och hållet med en ny färg.

I det andra rummet samsas färgprover, penslar, verktyg och kaffekokare med möbler som är under arbete. Intill fönstret står en soffa modell mindre som fått ett nytt tyg och längs väggen står två omgjorda skåp i dova färger.

Jonna berättar att det ena av dem är rejält omgjort. Hon har tagit bort en kappa nedtill för att få modellen mer rak. Beslagen är utbytta, liksom hyllplanen. Skåpet har fått en ny färg och glas insatt i dörrarna.

Artikelbild

| "En möbel som får ny färg och nya beslag kan helt ändra utseende", säger Jonna Vainio.

– Ett tag var jag rädd för att jag skulle behöva skicka skåpet till möbelhimlen, men jag ville lyckas och då går det, säger hon.

Jonna berättar att hon alltid har varit intresserad av "bygga om och greja med saker" och att hon har en tendens att vilja rädda möbler som verkar hopplösa. Och materialet får ofta styra. Som nyss när hon ville skapa något av alla kläder som aldrig når andrahandsmarknaden och började sy hundbäddar fyllda med obrukbara kläder. Hon öppnar dragkedjan till en av bäddarna och drar ut en stickad vante som saknar kompis.

Artikelbild

| Hunden Pinto följer gärna med matte på jobbet.

– Den blir ju perfekt för hunden att ligga på. Vi som har hund vet ju att de gärna lägger sig i just klädhögar, säger hon och skrattar.

Sina möbelobjekt hittar hon främst på loppisar, på Blocket eller i containrar. Hon är ständigt på jakt.

Artikelbild

| Jonna håller ständigt utkik efter föremål som kan komma till användning. Fågelknoppen hittade hon på en klocka. Hon tror att den kan bli fin som handtag på ett skåp.

– Det fina med äldre möbler är den goda kvalitén till skillnad från många nyproducerade möbler som bara är tänkta att hålla en kortare period.

Nu för tiden tar hon också emot möbler som kunder vill få omgjorda.

Artikelbild

| Jonna Vainio omvandlar gamla trötta och nötta möbler till lockande objekt som kan leva vidare länge till.

– Då är det främst designmöbler eller en möbel med stort affektionsvärde, som en ärvd fåtölj eller så.

Jonna är född och uppvuxen i Norrköping och även om hon idag har hållbarhet i fokus, var detta inget hon bekymrade sig över under barndomen på 1980-talet.

Artikelbild

| Jonna Vainio gillar att experimentera med färger och använder i möjligaste mån miljövänliga sådana. Just nu är hon förtjust i dova toner.

– Då var det slit och släng som gällde. Allt begagnat var skämmigt och nya grejer det enda rätta, säger Jonna och fortsätter med ett leende.

– Jag önskar att jag kunde säga att jag var en pionjär som tog ställning redan som barn, men så var det ju inte. Miljömedvetenheten kom senare.

Kreativiteten har däremot alltid funnits där. Innan hon snöade in på möbler fotograferade hon massor och gick en kurs i gestaltande fotografi.

– Jag har alltid älskat att leta upp ödehus och fotografera där. Jag kan gå runt i timmar och typ fota olika lager av tapeter. Det kan berätta så mycket.

Tidigare har hon bland annat studerat Kultur, samhälle och mediegestaltning (KSM) vid universitetet och haft en del ströjobb.

– Men det här passar mig perfekt. Det är fritt och kreativt.