Salongen renoverades senast 1982, berättar Kenneth Quick. Och tillägger att den håller än.

– Om jag säger så här: Vi brukar få beröm för våra stolar och jag tror det är för benutrymmet. Som du ser är det väl tilltaget, här går man in med rollator utan problem.

Man kan nog lugnt säga att Folkan Bio Gusum är hans andra hem. Varje dag cyklar 67-årige Kenneth den där kilometern mellan hemmet och Folkets hus, och ofta blir det flera turer fram och tillbaka.

Artikelbild

| Upptagen. Det är många som ringer till Kenneth och har frågor om kommande föreställningar.

– Man glömmer ju så mycket när man blir gammal, skrattar han.

Den här kvällen ska han visa en film om konst, närmare bestämt om Vincent van Gogh. Det är riksorganisationen Folkets hus och parker som hyr ut filmen, liksom övriga konstfilmer om till exempel Michelangelo, Rembrandt eller amerikansk impressionism.

– De är skitbra de här filmerna alltså, säger Kenneth som alltid haft ett stort konstintresse.

– Men de drar inte jättemycket folk, det bor bara 1 400 personer i Gusum. Jag vill ha 50 besökare för en föreställning, med 25 går det runt, konstfilmerna drar runt 15. Så det blir operan och den vanliga bion som får betala lite av det här.

Artikelbild

| Bakom disk. Ibland får man hoppa in och bemanna kiosken i samband med föreställningarna.

De direktsända operaföreställningarna från Metropolitan i New York går på lördagar och biofilmerna visas framför allt på fredagar och söndagar. Alltid med Kenneth Quick som entusiastisk funktionär.

Det är mycket som ska göras. Det ska säljas biljetter, fixas förtäring till pausen, det ska plockas fram och plockas undan. Kenneth är inte ensam, det är flera Folkets hus-engagerade som ställer upp under föreställningarna, men frågan är vad som skulle hända om inte han höll i allting.

Artikelbild

| Tillit. Det här betalningssystemet bygger på förtroende.

– Jag låg sjukskriven 2011 och då blev det ett jädra engagemang på folk. Så det här kommer nog leva vidare även om jag skulle trappa ned.

Kenneths mobil ringer. Det gör den flera gånger under vår intervju och det verkar handla om film- och operaföreställningarna varenda gång. Eftersom budgeten är begränsad kan han inte annonsera så mycket som han skulle vilja, utan informationen finns på bions hemsida.

Artikelbild

| Veteran. Kenneth Quick fortsätter gärna jobba med bion så länge han tycker det är kul.

Och hos Kenneth förstås som svarar när han kan, det vill säga nästan jämt. Men han vill egentligen inte kalla sig eldsjäl.

– Nej, jag gör bara det jag tycker är roligt. Så fort nåt blir tråkigt lägger jag av.

Det var kanske därför det aldrig blev något av den där utbildningen på handelsskolan som hans pappa satte honom på. Kenneths dröm var att bli konditor och det blev han också, på Falks konditori i Norrköping. Tills han förstod att han inte tålde mjöldammet.

Efter att ha flyttat runt i Sverige mellan olika jobb, bland annat som kock, fick han jobb på bruket i Gusum i början på 1980-talet. Så småningom köpte han och hustrun Carina ett hus och Kenneth lovade både sig själv och henne att han inte skulle låta sig väljas in i nåt mera sammanhang, något som annars lätt hände.

– Två veckor senare ringde Gusums IF på och frågade om jag kunde tänka mig att ställa upp. Och jag sa faktiskt nej den gången. Sen frågade Folkets hus om jag inte kunde bli suppleant. På två år. Okej då, sa jag. Och på den vägen är det. Det går fort ibland.

– Men man måste ju ha nåt att göra. Man måste ju leva. Det går inte bara att sitta och rulla tummarna, säger Kenneth som varit aktiv i Folkets hus sedan dess.

Tanken på att väcka liv i den avsomnade biografen fick han tidigt men det skulle dröja till 1994 innan visningarna kunde börja. Han fick ringa runt till olika filmbolag och försöka få visningsrättigheter.

När han senare fick höra talas om att man kunde köpa loss filmer engagerade han länets övriga småbiografer. Först körde han och de andra entusiasterna runt med filmerna till de andra småorterna, senare avtalade han med ett bussfraktbolag att ta med dem.

– Vi lottade ett schema för visningarna. Alla orter fick ha minst en premiär någon gång.

Sedan 2007 är det riksorganisationen Folkets Hus och Parker som tillhandahåller film- och operautbudet. I dag har Folkan Bio Gusum nära 200 bioföreställningar varje år och därtill ett antal livesända operaföreställningar.

Kenneth betonar att han får jobba mer för sina besökare i salongen än till exempel Cnema i Norrköping. Om man jämför befolkningsunderlaget skulle han inte ha mer än en halv besökare här per föreställning. Nu kommer omkring 40 när det är opera och 25 till 30 när det är bio.

Han har som sagt inga tankar på att dra sig tillbaka så länge han tycker det här är kul.

– Men man får sig en tankeställare. Många av mina bekanta gick bort förra året, en av dem var Helen Johansson Kokkonen som varit med mig i det här engagemanget i många år. Jag borde kanske hålla på lite mindre med ålderns rätt, med jag kör så länge det är roligt och jag inte får alltför mycket skäll, säger Kenneth som fått både blommor och medaljer för sitt arbete med Folkan Bio.