– Den handlar dels om att ge dessa människor ett forum där de får synas, dels om att skapa förståelse för deras situation, säger Jonas och fortsätter.

– Många ser ned på de hemlösa och hävdar att det är upp till var och en att själv välja sitt liv, men får du din första injektion av din pappa är det inte så enkelt liksom.

Det var i somras som han såg "tre gubbar på en bänk" inne i centrala Norrköping och bestämde sig för att gå fram och prata med dem. Han frågade om han fick intervjua dem samtidigt som han filmade och där och då föddes kanalen.

Artikelbild

| Jonas Lindström hoppas att hans youtubekanal bidrar till ökad förståelse för samhällets utsatta. Lars Gunnar "Vippen" Andersson är en av de personer han intervjuat.

– Jag har alltid dragit till mig utstötta människor. När jag var barn kom de ofta fram till mig vid busshållsplatsen för att snacka.

Jonas är född och uppväxt i Krokek utanför Norrköping. Problem med missbruk finns på bägge sidor av familjen. Hans morbror var en "ökänd narkoman", vilket påverkade hans mamma djupt och hon var alltid väldigt noga med att sonen inte skulle "trilla dit".

– Hon brukade cykla runt och leta reda på mig och var ständigt på mig om att jag inte skulle dricka. Jag kan ju förstå varför, men tyckte att det var skitjobbigt under uppväxten.

Hans morbror dog när Jonas bara var elva år och han minns honom knappt.

Artikelbild

| I sin youtube-kanal visar Jonas Lindström livet bland Norrköpings hemlösa och vi får följa deras historier. En annan idé han har för framtiden är att åka runt till äldreboenden i staden och låta äldra berätta om sina liv. "Det finns så många historier som väntar på att bli berättade".

Även på pappans sida finns missbruksproblem. Jonas farbror var blandmissbrukare hela livet och dog i sitt torp i somras, 52 år gammal. Honom hade Jonas bra kontakt med och då de båda gillade musik brukade de spela tillsammans under farbroderns nyktrare perioder.

Jonas har även en annan släkting, som länge var extremt skötsam och aldrig drack en droppe, men som efter en tuff skilsmässa totalt gick ned sig och nu lever som hemlös narkoman i Stockholm.

Artikelbild

| I sin youtube-kanal visar Jonas Lindström livet bland Norrköpings hemlösa och vi får följa deras historier. En annan idé han har för framtiden är att åka runt till äldreboenden i staden och låta äldra berätta om sina liv. "Det finns så många historier som väntar på att bli berättade".

Själv har Jonas valt att helt ta avstånd från alkohol och droger. Han har aldrig haft några problem, men säger att tanken att han ska akta sig alltid finns med i bakhuvudet.

Något han upptäckt under sina möten med Norrköpings original är att det inte krävs speciellt mycket för att tillvaron ska ställas på ända. Det kan räcka med en jobbig separation eller sjukskrivning för att det ska gå utför rejält.

– Och när du väl hamnat utanför samhället, är det svårt att ta sig tillbaka.

Jonas fick nyligen Fonus Östs stipendium, som varje år delas ut till en eldsjäl. För prissumman planerar han att köpa en dator för att slippa redigera allt på telefonen, vilket är pilligt och tar tid.

Kanalen är nämligen något han gör helt ideellt på fritiden.

– Vissa spenderar timmar på golfbanan, jag gör det här. Det är inte konstigare än så.

Hur många timmar han lagt ned på sin kanal vet han inte, men det är många. Kanske lite för många.

För hans initiativ har gett ringar på vattnet och många hör av sig och vill hjälpa, vilket innebär mer jobb för Jonas.

Vi träffas före jul och han är i full färd med att fixa besök på ett julbord för ett tiotal hemlösa.

– Det var ett företag som hörde av sig och ville betala för det.

Jonas har liknande middagar inbokade längre fram och andra som vill bjuda på frisörbesök eller skänka kläder.

– Det är jätteroligt, men jag börjar inse att jag måste balansera tiden lite, säger han.

Förutom att jobba med kanalen har han sitt heltidsjobb på bruket i Skärblacka och tre barn, varav den yngste är fem år. När han inte jobbar eller filmar spenderar han en hel del tid i brottarlokalen där de två yngsta barnen tränar flera gånger i veckan.

Han ägnar sig också åt musik och gillar att resa. Minst en gång om året åker han och familjen till Thailand, då hans fru kommer därifrån.

På frågan hur han vill att kanalen ska utvecklas i framtiden svarar han att han inte riktigt vet.

– Jag kör på så länge det finns mer att berätta och så länge det funkar.

Än finns det många livsöden kvar och det tar tid att vinna förtroende och att bygga relationer.

– För ett par veckor sen kom en av gubbarna plötsligt fram och sa att NU ville han bli intervjuad, efter många, långa samtal dessförinnan. Det är fint.