Nya rektorn vill skratta varje dag

- Det viktigaste i alla relationer, i alla möten, är att man ser varandra, säger Kajsa Andersson, rektor på Skäggetorpsskolan. - Och humor. Utan ett asgarv varje dag, vad vore livet då?

Foto: Peter jigerström

Linköping2013-01-30 00:00

Kajsa Andersson är en prisad ledargestalt. Förra året blev hon årets ledare på Linköpings universitet. Då jobbade hon som avdelningschef på ISV, Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier, avdelningen LEN - Lärande,
Estetik och Naturvetenskap.

Men nu, efter 15 år på universitetet tackade hon för sig och lämnade lärosätet för ett jobb som rektor på Skäggetorpsskolan.

En glädje
- Det har många orsaker. Jag har alltid haft en längtan tillbaka till skolan och är mellanstadielärare i grunden och jobbade som det 15 år i Norrköping. Skolan har alltid varit betydelsefull för mig, det finns en sådan glädje där och det känns viktigt just nu att få vara i skolans verksamhet. Men jag är inte säker på att jag hade vågat söka mig tillbaka om jag inte hade lärt mig så mycket om människor och ledarskap på universitetet.

För att göra den här intervjun med Kajsa Andersson fullödig måste man ta med lite av vad hon lätt skrattande säger när vi möts.

- Välkommen till Skäggetorpsskolan. Jag har läst på lite hur du skriver och har även tittat på din blogg. Jag vet också att du är född i Norrköping.

Annan värme
Det blir ett varmt möte. Vi skrattar ofta och halkar in på flera sidospår.

- Alla möten med andra människor är viktiga och kan förändra väldigt mycket, säger hon.

Kajsa Andersson har varit med och byggt upp två lärarutbildningar, 1997 och 2001, men kände sedan inte samma motivation för en tredje 2011. Hon ville pröva något annat. Och så är det förstås 15-årscyklerna. 15 år som mellanstadielärare, 15 år på LiU, nu är det dags för en ny. Rektor på en kommunal enskild skola.

Vägen dit gick också via ett projekt som heter Växa, med främst invandrarelever i Norrköping där det gällde att få ungdomar att växa och stimulera dem till högre studier. Hon har också varit initiativtagare till ett samarbete med skolor i Etiopien.

- Jag mötte människor med en annan drivkraft. En annan värme. Och det kan jag känna här i Skäggetorp också. Fast här kommer ungdomarna från hela världen vilket jag tycker är jättespännande. Det är en ynnest att få jobba med unga människor och komma dem nära. Jag blir lycklig i hjärtat av att få umgås med dem.

Hon strålar.

Men det finns problem. 90 procent av de 300 eleverna på Skäggetorpsskolan har annat modersmål än svenska och har många olika åtgärdsprogram. Lärarna har en ansträngd arbetssituation och behöver ökade resurser.

Ett svårt uppdrag
- Jag vill hellre kalla det utmaningar än problem. Vi lever i ett segregerat samhälle, och området
här är segregerat, vilket gör att det ställs väldigt stora krav på de pedagoger som jobbar här. På hela verksamheten. Vi får också tilläggsanslag för att vi har väldigt specifika behov, men måste fråga oss hur vi använder våra resurser så optimalt som möjligt.

När du gick i skolan, säg i årskurs 6 - vad var det bästa då?

- Det bästa var min lärare på Vrinneviskolan i Norrköping, Kerstin Gustavsson. Hon bidrog
starkt till att jag själv blev lärare.

Vad gav dig tiden på LiU?

- Framförallt möten med mycket kloka och reflekterande människor. Jag lärde mig att lyssna och det är viktigt. Man måste vara lyhörd.

Rektorsuppdraget på Skäggetorp är svårt, säger Kajsa Andersson.

- Men också ett enormt stimulerande uppdrag, väldigt mångfacetterat, och jag som började så sent som 3 december har massor kvar att lära.

Hon ler igen och återkopplar till glädjen.

- För att man ska uppnå resultat är arbetsglädje ett jätteviktigt incitament. Det gäller för alla. All personal. Och elever.

Vem är det?

Namn: Kajsa Andersson.

Född: 1965 i Norrköping.

Bor: Söderköping.

Familj: Sambo och en 14-årig dotter.

Yrke: Nybliven rektor på Skäggetorpsskolan i Linköping.

Fritid: "Allt som gör att livet känns härligt, som man kan njuta av."

Läser: "Just nu Gardells senaste."

Ser på tv: "Väldigt lite, men gärna en dokumentär om människoöden."

Karaktärsdrag: Varm, bestämd och tydlig, ansvarsfull.

Motto: Ingenting är omöjligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om