Gul utanpå och vit inuti

Han har två födelsedagar, fyra föräldrar och är från Sölvesborg, Malmö och Korea.

Foto: Fotograf saknas!

Malmö2013-02-14 00:00

- Jag hade kunnat byta ut allt i mitt liv, mitt jobb, min bok, allt mot ett liv där jag slipper stå till svars för min hudfärg, säger Patrik Lundberg frankt.

Journalisten Patrik Lundberg är en av av de runt 9 000 svenskar som adopterats från Sydkorea, många av dem uppfostrade till att vara enbart svenska.

- Vi flögs över halva jordklotet och fick nya namn och nya föräldrar. Vi växte upp i ett Sverige där vi inte såg ut som alla andra. Det finns nästan inga historier om hur det är att växa upp som adopterad, konstaterar han i en intervju i Sydsvenska Dagbladet.

Frågorna gör ont
Nu finns det i alla fall en. Patrik Paul Jong Dae Lundberg har skrivit sin historia, som lovordats med ord som "vacker och begåvad, sorgsen och spännande".

Men han säger att sin självbiografiska debutbok Gul utanpå, skulle han, faktiskt, kunna vara utan. Han är trött att bara betraktas som en hudfärg.

"Var kommer du ifrån?" är en till synes harmlös fråga som fortfarande kan göra ont. De sanningsenliga svaren Sölvesborg eller Malmö har sällan räckt som svar.

I stället har han känt sig ombedd att berätta om ett Korea där han, fram tills hösten 2007, aldrig hade varit sedan han blev bortadopterad som spädbarn.

- Jag tycker inte den som frågar är taskig, det handlar om strukturer i samhället som gör att icke-vita får de här frågorna. Det är så svårt att ta på.

Vardagsrasismen
Bokdebuten kommer efter en höst då vardagsrasismen till slut tagits på allvar i debatten och då Patrik Lundbergs krönikor i Helsingborgs Dagblad lyst alldeles extra.

Hans nya bok handlar om honom själv, om en ung persons sökande efter sin identitet. Efter sina första studieterminer vid Malmö högskola blir Patrik Lundberg beviljad ett utbytesår vid ett universitet i Korea.

Redan innan han åker tar han kontakt med sin gamla koreanska adoptionsbyrå för att få hjälp att söka rätt på sina biologiska föräldrar.

Väl på plats hamnar han på ett vandrarhem som vänder sig alldeles särskilt till just adoptivbarn från Korea som återvänt i samma ärende.

- Jag blir jätteglad om några adopterade vill läsa boken, men jag vill poängtera att jag inte gör anspråk på någon annans historia än min egen.

- Vi är 50 000 internationellt adopterade i Sverige i dag, vi flögs hit, vår identitet togs bort. Det har präglat oss på ett eller annat sätt men sedan beror allt på uppväxten i Sverige.

Gul utanpå kan läsas som Patrik Lundbergs kärleksförklaring till hans svenska mamma Birgitta, som en spänningsroman eller som en skildring av en ung människas sökande efter sig själv.

"Förändrade mycket"
Resan tar honom inte bara till hans biologiska släktingar utan också till barnhemmet i den extremt välbärgade stadsdelen Gangnam i Seoul, där han får se rummet med dagens adoptivbebisar, snart utkastade i det stora uppväxtlotteriet från ett land som inte tycker sig ha råd.

- Det var där jag hade legat själv, och det var som om någon bara slet ut hjärtat ur mitt bröst. Jag är inte så mycket dramaqueen, men det var det mest hjärtskärande jag varit med om.

När han återvände till Sydkorea fick han reda på att hans födelsedag var en annan än den han alltid firat.

- Det låter trivialt, men det förändrade så mycket. Alla mina föreställningar om vem jag är sattes på kant, säger han i Sydsvenska Dagbladet.

- Om inte ens mitt födelsedatum stämmer, vad stämmer då? Vem är jag då?

Två födelsedagar
Precis som han säger sig ha fyra föräldrar, både sina svenska och koreanska, väljer han att ha två födelsedagar. Men den han numera väljer att fira är den nya födelsedagen.

Därför är det i dag, på Alla hjärtans dag som Patrik Paul Jong Dae Lundberg tar ett steg vidare
i livet. I dag fyller han 30 år.

Vem är det?

Namn: Patrik Paul Jong Dae Lundberg.

Bor: I Malmö.

Uppväxt: I Sölvesborg.

Född: I Korea.

Födelsedagar:
14 februari och 2 mars.

Födelseår: 1983.

Familj: "Det är komplicerat."

Jobbar: Som journalist på Helsingborgs Dagblad och som lärare på Skurups journalistutbildning.

Om sin bok: "Den handlar om att bli vuxen, om att söka sin identitet, och det är allmängiltigt. Alla har vi stått framför spegeln och undrat vem vi ska bli."

Om Jimmie Åkesson: "Jag gick på mellanstadiet då. Han var redaktör för högstadiets tidning och hade ett språk som verkligen drog med läsaren. Nu tar folk för givet att jag hatar Jimmie Åkesson, jag vill inte uttala mig om politiska partier, jag kan bara konstatera att han var en fantastisk skribent då och att han inte skriver så mycket längre."

Om Kinapuffar: Skrev en krönika om Fazers godispåse med en glatt leende asiatiskt ansikte i toppig hatt. "Givetvis ska vi kunna skämta om allting. Men ni ska veta att ni sliter själen ur mig", skrev Patrik för sina och andra östasiatiska svenskars räkning. Godispåsen är numera omgjord. NT/TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om