– Vi har alltid haft ett öppet hem och det är många som bott hos oss genom åren. Det har varit människor som ska utvisas, väntat på uppehållstillstånd eller behövt hjälp på annat vis, säger Åke Jansson.

En gång vid jul när han kom hem berättade hans fru Ingrid att hon hade bjudit in en familj som väntade på om de skulle få stanna i Sverige. Åke och Ingrids barn och barnbarn skulle komma på besök och fira julafton.

– Jag undrade om det verkligen passade så bra just då, men hon svarade ”Har du inte läst julevangeliet?”.

Artikelbild

| ”Santa Veronicas svetteduk ”heter bilden på Jesus som hänger på väggen hemma hos Åke Jansson.

Åke skrattar åt minnet. Ingrid syftade förstås på historien om Josef och Maria som inte fick plats på något härbärge när Jesus skulle födas och tvingades bo i ett stall.

– Familjen hade ett nyfött barn och det tyckte alla var roligt, inte minst våra barnbarn. Så vi firade en riktig storjul tillsammans fast de var muslimer.

Åke Jansson tycker det är tragiskt att se de motsättningar som finns mellan religioner och hur fel det kan bli när man blandar ihop politik med religion och använder det som ett maktmedel.

– Det är rena vansinnet att folk motsätter sig att det byggs en moské i Norrköping. Jag tror det beror på rädsla för det okända och okunskap. Vi måste kunna tala med varandra om olikheter. Meningen är att vi alla ska ha det så bra som möjligt tillsammans på jorden.

Artikelbild

| Åke Jansson har under lång tid haft kontakt med IFK Norrköping. Han gillar att se dem spela men är mest intresserad av spelarna som människor.

Man kan höra när Åke pratar att han inte kommer från Norrköping. Även om han har bott här sedan 1964 bryter närkiskan igenom ibland.

– Man hör det bäst när jag blir arg. Men det bli§r jag sällan, säger han och skrattar.

Artikelbild

| Att gå och cykla håller Pastor Åke Jansson i form. Bilen får ofta stå orörd i garaget i en vecka.

Åke växte upp i Örebro och hans föräldrar var medlemmar i Svenska Missionsförbundet och var vaktmästare i Vasakyrkan som ligger mitt i staden.

– Jag är uppväxt med kyrkan och har alltid varit troende. Även när jag var ung och funderade kring livet har tron alltid funnits där och jag har inte funnit någon anledning att ändra på det.

Artikelbild

| Att gå och cykla håller Pastor Åke Jansson i form. Bilen får ofta stå orörd i garaget i en vecka.

Efter gymnasiet jobbade han ett tag på bank innan han bestämde sig för att studera teologi på Lidingö Missionsskola. Som nyexaminerad frikyrkopastor fick han jobb som ungdomspastor i Immanuelskyrkan i Norrköping. Han predikade och hade hand om ungdomsarbetet.

Åke menar att det är prästernas uppgift att översätta bibelns text till vår tid så att den känns angelägen i dag.

Artikelbild

| Åke Janssons son pianisten Mats Janssons musik finns förstås i skivsamlingen.

– Vi har mer kunskap nu så det blir svårare att tro på en del beskrivningar som bibeln har, men man måste förstå att den skrevs för tvåtusen år sedan när jorden var platt och allting var väldigt annorlunda. Jag träffar sällan ateister för att för de flesta ligger religionen som ett slags botten. Tar man bort Gud från de tio budorden så handlar det om våra relationer till varandra och det är gångbart i alla sammanhang. Då har det ingen betydelse om folk inte är troende eller har en annan religion. Det handlar i stället om att göra rätt.

Åke har också jobbat några år som lärare på Valla folkhögskolas fritidsledarutbildning. Där kom han i kontakt med många inom idrottsrörelsen. Så när IFK Norrköpings dåvarande ordförande Tommy Wisell ringde och bad om hjälp med att stötta en utländsk spelares fru när laget skulle åka på träningsläger, ställde Åke och hustrun Ingrid upp. Spelarfrun som var gravid födde sitt barn när lägret pågick och hon och det nyfödda barnet bodde hos Åke och Ingrid. Sen dess har Åke funnits med kring klubben och stöttat i olika situationer.

– Jag föreläser om etik för spelare och ledare. Förra året när en ungdomsspelare segnade ner med hjärtstillestånd var jag med som stöd efter händelsen (spelaren är i dag frisk och åter aktiv). Spelarna säger att de är det enda laget som har egen präst.

De sista elva åren före pensionen jobbade Åke i kommunen med etiska frågor. Han startade ett etiskt råd som bland annat hade som uppgift att väga in vilka mänskliga konsekvenser politiska beslut skulle få i en värld där ekonomin styr mycket.

I dag är Åke pensionär men fortfarande i högsta grad aktiv. Engagemanget för IFK finns kvar och han jobbar på halvtid med äldre i Immanuelskyrkan.

– De jag har ansvar för är de som inte orkar komma till kyrkan själva längre. Det är en ny uppgift för mig och det är väldigt roligt och inspirerande. Man träffar människor som är nittiofem år gamla som kan berätta om hela sitt liv. Jag är själv gammal och det är en enorm förmån att få hålla på så länge som jag gjort. Om jag inte jobbade vet jag inte vad jag skulle göra. Jag har ingen hobby. Min stora hobby är att möta människor.