Efteråt berättar han att det var Kap Verde-kreol, språket med rötter i portugisiskan som pratas på Kap Verde. Alexander har nyligen kommit tillbaka därifrån efter en praktikperiod som ingår i sista terminen på De Geergymnasiets restaurang- och livsmedelsprogram.

– Köksmästaren på restaurangen där jag jobbade ville ha lite tips till menyn, förklarar Alexander Klingspor.

Det säger antagligen något om Alexanders potential som kock, för att inte tala om hans förmåga att snappa upp språk. Båda tillgångarna lär vara värdefulla i framtiden om han gör verklighet av drömmen att jobba med mat utomlands.

Artikelbild

| Alexander Klingspor improviserar i köket och avslutar med att flambera hela anrättningen.

Vi träffas på restaurangskolan i Västgötebacken. Han är ledig i dag men skolan är ett bra ställe att ses på och ta lite bilder. Här känner han sig hemma, kök och mat är verkligen Alexanders grej.

– Jag har alltid varit matglad och både jag och min lillebror har ofta varit med och hjälpt till i köket hemma. Samtidigt pratar man och umgås, och provsmakar. Det är kul att testa nya saker. Det gäller även när man äter ute, till exempel utomlands där vi provat många olika restauranger.

Hans föräldrar uppmuntrade honom att utbilda sig till kock men Alexander var inte helt säker på att det var det han ville. Han hade höga ideal och ville göra bra saker för världen.

– Efter ett tag insåg jag att även mat är en god gärning. Alla uppskattar en god måltid.

Artikelbild

| Improvisation med flamberad kyckling. Alexander lagar mat med känsla.

Och så bidrog förstås De Geergymnasiets prova på-dagar. Inför gymnasievalet stod det och vägde, restaurang- och livsmedel eller musik? Efter att ha besökt restaurangskolan fanns det inte längre någon tvekan. Musiken funkar som hobby, men maten är större än så.

Här på skolan har Alexander lärt sig mycket matnyttigt, om uttrycket tillåts. Han har gått igenom områden som storkök och à la carte, och just nu är ämnet specialkost.

Artikelbild

| Matlagning är Alexander Klingspors stora passion. Och det handlar inte bara om mat utan också om att umgås och följa sina känslor.

– Det handlar om allergier, mat för äldreboenden, laktos- och glutenintolerans och sånt. Kan jag laga nåt som är lika gott fast utan mjölkprotein? Det är en utmaning men en utmaning jag tycker om.

Främmande matkulturer hör också till Alexanders glädjeämnen. Det var lite därför han sökte sig utomlands inför praktiken och till slut fastnade för Kap Verde, ögruppen utanför västra Afrikas kust.

Artikelbild

| Matlagning är Alexander Klingspors stora passion. Och det handlar inte bara om mat utan också om att umgås och följa sina känslor.

Varje dag under veckorna där var han med till marknaden och valde ut dagens råvaror.

– Man fick en annan kontakt med leverantörer och odlare än hemma. Att kunna säga, jag vill ha de tomaterna, de sötpotatisarna, de örterna. Det var en av de mest spännande delarna, tycker jag.

Nu väntar något helt annat för Alexander, nämligen Kiruna. Där har han valt att tillbringa andra delen av sin praktikperiod och det blir minst lika spännande som Kap Verde om du frågar honom.

– Som sagt, jag är nyfiken av mig och gillar att testa nytt. Det kommer bli mycket vilt som ren, älg och hjort men också en hel del röding och annan fisk.

För kamerans skull går Alexander och hämtar lite råvaror i restaurangskolans skafferi och tar plats vid en av spisarna. Och med den där professionella snitsen man har sett hos tv-kockar skär han till lök och grönsaker, låter det fräsa med bitar av kyckling och lite kryddor och när han börjar bli färdig frågar läraren Johan Larsson om han inte ska gå och hämta konjaken så Alexander kan flambera anrättningen.

Det är klart han ska. Så det gör han och Alexander tänder på så det blossar upp rejält under några sekunder. Sedan är det dags för provsmakning.

– Varsågod. Flamberad improvisation kan vi väl kalla det, säger Alexander.

En mycket god improvisation, visar det sig.

Vad är ditt tips till den som är ovan i köket för att våga komma igång med matlagning?

– Fram med mobilen, sätt på nån skön musik. Laga maten tillsammans med andra, det blir roligare. Och den som är ovan kanske inte ska börja med de svåraste grejerna utan hacka lite gurka eller tomat. Många säger ”exakt sådär kan inte jag göra”. Ett tips: Tänk inte så. Lyssna till dina känslor i stället. Jag skulle inte kunna laga mat utan känslor.

Efter studentexamen nu i juni väntar sommaren för Alexander. Och sedan? Han vet inte riktigt. Men en dröm vore att så småningom jobba på en restaurang i något annat land och lära sig hur man lagar mat där. Kanske driva ett eget ställe. Kanske kombinera det med musik, Alexander sätter sig gärna vid pianot och sjunger ibland.

– Förhoppningsvis kommer jag jobba med mat på något sätt. Och i annat fall är det här ändå en bra grund, mat kommer jag ju alltid att behöva laga. Jag ser det här som en kunskap för livet.