Slottsskogen ligger i Göteborg, och där har Mikael Leionflycht också varit bosatt.

– Jag har bott på 32-33 adresser, säger han. Men nu är han sedan några år rotad i en bostad på Rösgången i Vidablick utanför Norrköpings centrum.

Mikael Leijonflycht föddes i Hässelby ovanför Stockholm men kom redan 1960 till Norrköping med sina föräldrar. När han i tv fick se Kjell Isaksson och Hans Lagerqvist tävla i stavhopp i München-OS 1972, inspirerades han till att börja träna friidrott.

Artikelbild

| Mikael Leijonflycht i Ingelstas klubbhus, där deet finns ett porträtt av amerikanske golfspelaren Ben Hogan (1912-1997).

– Jag började träna i Tjalve 1973. Jag hoppade 1,86 i en höjdhoppstävling och plötsligt var jag sjua i Sverige, säger han och den framgången ledde till att han satsade på stavhopp. Ett roligt minne var när gamle IFK Norrköpings-stjärnan Gunnar Nordahl tränade Sleipner 1974. Mikael Leijonflycht övade hopp vid ett av målen där Nordahl tränade målvakten. En snedspark från Nordahl kunde ha träffat honom...

– Men han tog bara ett steg, och slog till bollen, minns han. Nordahl missade inte målet...

1975 inträffade något som kom att få positiv betydelse för Mikael Leijonflycht:

– Jag blev antagen på friidrottsgymnasiet i Växjö. Det fanns friidrottsgymnasier i Lidingö, Karlstad och Växjö. Det var en underbar och rolig erfarenhet att lära känna nya friidrottare!

Artikelbild

| Mikael Leijonflycht gillar golf. Här befinner han sig på Ingelsta golfklubbs 12-hålsbana.

Han fortsatte att tävla för Tjalve till 1977. Sedan flyttade han till Skåne och började så småningom att tävla för malmöklubben Heleneholm.

I början av yrkeskarriären arbetade han i en kakelbutik i Malmö, med filial i Stockholm. Mikael Leijonflycht engagerades i ett uppdrag på Castle Hotell vid Dramaten, där ett badrum skulle kaklas.

Artikelbild

| Mikael Leijonflycht har spelat golf sedan tonåren.

– När jag jobbade i Stockholm så bodde jag hos den legendariske stavhopparen Hans Lagerqvist, berättar han. Än i dag har de kontakt med varandra. Efter att knäet än en gång tagit skada så avtog höjhopparkarriären, men han har fortsatt som tränare av talanger i länet. I unga år fick han också intresse för golf, genom en kompis – och efter att i drygt sju år ha varit försäljare och delägare i ScanPro Puma var han säljare av golftillbehör för Callaway 1992-2007. Därefter, 2008-2013, var han verksamhetschef för Ingelsta Golfklubb i Norrköping.

– Sedan gick jag över till Klinga, där hade de seriespelsverksamhet för golfare i min ålder. Jag ville inte stå ivägen för de ungdomar som utvecklade sitt spel på Ingelsta, säger han.

Efter tiden på Ingelsta Golfklubb var det dags för nytt jobb, som inte har med golf att göra. Han är sedan 2013 säljare och projektledare på Östgöta Neon i belysningsbranschen. Men fritiden har koppling till både stavhopp och golf – och nu ser Mikael Leijonflycht fram emot ett årligen återkommande event med sina golfsspelande friidrottsvänner:

– Jag sköter en kompisgolftävling i september. Den har hållit på i 46-47 år och jag har varit med i 30 år, säger han. I år hålls tävlingen på golfbanan i Åtvidaberg. Hans Lagerqvist är naturligtvis inbjuden, liksom Kjell Isaksson – som på 1970-talet tillhörde världstoppen i stavhopp.

– 55 personer är listade. Från USA kommer Tom Ecker, som skrivit många böcker om olympier. Han har medverkat i de flesta träffarna genom åren.

Födelsedagen tillbringar han på västkusten.

– Jag ska inte fira på något speciellt sätt, men jag kanske kommer att måla akvareller, säger han.