Hans ville nå alla barn och vuxna med sina böcker

Hans Peterson, 1922-2022

Hans Peterson

Hans Peterson

Foto: Joakim Roos

Minnesord2022-09-02 06:56

Barnboksförfattaren och filosofie hedersdoktorn Hans Peterson, Mölle, har gått bort i en ålder av 99 år. Han skulle ha fyllt 100 år den 26 oktober. Han sörjes närmast av dottern Lena och sonen Jan med familjer. 

Hans Peterson föddes i Väring i Västergötland, men kom att bo bland annat i Norrköping, Linköping och i Göteborg. Hans var genom åren en av de mest utlånade författarna på svenska bibliotek. 

Två förhållanden kom att sätta spår i Hans författarskap: Uppväxten i Fattig-Sverige på 1920-30-talet. Familjen hade det så fattigt att Hans och hans mor fick gå runt och tigga mat på gårdarna.  Hans föddes med kraftig gomspalt och mobbades för detta i skolan. Räddningen blev böckerna. Han flydde in i böckernas värld och tillbringade raster och fritid på biblioteket. 

Trots att han var begåvad fick Hans sluta skolan efter sju år och börja arbeta. Han fortsatte dock att läsa och skriva så när Rabén & Sjögren 1945 utlyste en tävling skickade Hans in ett bidrag och kom på andraplats. På förstaplats kom Astrid Lindgren med Pippi Långstrump.

Nu blev Hans författare på heltid. I sina böcker tar han upp frågor om bland annat ensamhet och utanförskap. Böckerna om Pelle Jansson skildrar en pojkes flytt från Norrland till Göteborg. I skolan blir Pelle retad för sin jämtska och lider av hemlängtan. Böckerna om Magnus handlar också om en flytt, från Göteborgs innerstad till Hisingen. 

Jag minns än i dag hur jag ”hajade till” när jag läste att Magnus bodde på Sommarvädersgatan på Hisingen. Det var ju inte så långt ifrån där jag själv bodde.  Detta var böcker vi arbetarbarn kunde känna igen oss i, och när man upplever igenkännandets glädje vill man inget hellre än att fortsätta läsa. 

Hans ville nå alla barn och vuxna och ansåg att lättlästa böcker var en förutsättning för detta. Han var mycket skicklig på att skriva lättläst och samtidigt få till ett intressant innehåll. Hans nöjde sig dock inte med att skriva lättlästa böcker utan omarbetade också originalversioner av böcker till mer lättlästa versioner. 

En av de omarbetade böckerna, Mästerdetektiven Blomqvist, gjordes i samarbete med Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman. Jag recenserade omarbetningen i tidskriften Läs- och skrivsvårigheter & Dyslexi och kunde konstatera att det var ett väl utfört arbete.  När jag frågade Hans hur han gått till väga för att omarbeta boken svarade han: ”Jag läste och läste Mästerdetektiven om och om igen så att jag kunde berätta innehållet med egna ord. Sedan skrev jag ner berättelsen utifrån minnesbilderna i mitt eget huvud.” 

Hans skrev 218 böcker översatta till närmare 30 språk. Utöver barn- och ungdomsböcker skrev han romaner, noveller, dramatik, essäer, kåserier och debattartiklar samt två julkalendrar för TV. 

Hans fick flera litterära utmärkelser: Nils Holgersson-plaketten, ett av Tysklands stora barnbokspris och Astrid Lindgren-priset. Ett annat pris var att få en spårvagn i Göteborg uppkallad efter sig. 

Hans finns inte längre bland oss men hans böcker lever kvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!