Norrköping har bidragit med många framstående medborgare till vårt land. Idrottsmän, konstnärer och skådespelare. En av stadens stora var Hans ”Hatte” Furuhagen (1930–2021). Hans liv förkortades av coronan.
Efter studentexamen i Norrköping bar det av till Uppsala för att studier i antikens kultur och samhällsliv.
I Uppsala mötte han redan första dagen Tage Danielsson hos förre östgötabiskopen Andraes änka, där de båda var inackorderade.
Tage och han hade samma humor och började skriva texter till kända melodier.
De var ett glatt gäng med bland andra Carl-Uno Sjöblom.
Det var ett gäng som inte enbart skrev glada spex utan skötte sina studier mönstergillt. Det var grabbarna som inte blev några överliggare som levde i sus och dus. Sus och dus fick komma i andra hand.
När Tage Danielsson började arbeta på Sveriges Radio anställde han Hatte Furuhagen och Carl-Uno Sjöblom som semestervikarier. Drömmen var att få jobb på Sveriges Radio.
Karriären som underhållare tog fart med ”Mosebacke monarki” som började sändas 1958 i radio och som även blev tv-program och fortsatte till 1983. Förutom Hatte Furuhagen, Tage Danielsson, Carl-Uno Sjöblom, Moltas Eriksson, Olle Pahlin och Gunnar Svensson under namnet Helmer Bryd.
Hatte Furuhagen kunde skriva och hade en komisk talang som gjorde honom till stor underhållare.
På radion, och senare på tv, hade han en lång rad chefsbefattningar men hans håg stod inte till långdragna möten, hans håg stod till att göra program, skriva böcker och sprida kunskap.
Att arbeta med Hatte eller äta lunch tillsammans med en av hans nära vänner Lars Hansegård, det var luncher med samtal på hög nivå även om maten intogs i lunchrummet. Då var det bara att vara tyst och lyssna.
Hans Furuhagen var inte vad som populärt kallas populärvetenskapsman – han var en vetenskapsman av högsta klass. Han fick professors namn 2009. Hur många böcker han skrivit, föredrag han hållit och tv-program han gjort är nästan oräkneliga.
Våra resor tillsammans när vi arbetade med serien "Europas historia" innebar givetvis hårt arbete men innebar också kunskaper som Hans ”Hatte” Furuhagen från sina rika kunskapskällor generöst bjöd mig på.
Hans Furuhagen sörjs närmast av sonen Björn Furuhagen, historiker, och dottern Åsa Furuhagen, radioproducent, med familjer.