Sveriges förste internationelle stjärnkrögare

Lennart Engström 1937-2022

Minnesord2022-06-17 07:00

Lennart Engström, Helsingborg, har som tidigare meddelats, avlidit. Hans närmaste är hustrun Lena, dottern Fredrika, sönerna Calle och Ragnar med familjer.

Monica och jag träffade Lennart och Lena för första gången 1965. De var på besök hos Lennarts bror Krister, som liksom jag var underläkare vid lasarettet i Borås. De kom från New York där de arbetade för Sveriges FN-ambassadör Sverker Åström, ansvariga för hans hushåll omfattande hans nästan dagliga inofficiella luncher där många av världens politiska och kulturella ledare träffades.

Lennarts utveckling till Sveriges förste internationelle stjärnkrögare har beskrivits väl av hans vän och kollega Gösta Nordén. Stipendietiden på Grand Hotel i Vittel förde Lennart samman med Roger Vergé (sedermera ***Moulin de Mougins nära Cannes).

Detta möte resulterade senare i anställningen på restaurangerna Copenhague och Flora Danica 1974. Roger Vergé’s vän och kollega Paul Bocuse, beställde gravad lax för 150 personer till en bankett till minne av Ferdinand Point (MOF) (La Pyramide i Vienne). Lennart och Lena lånade en gammal Volkswagenbuss och körde den gravade laxen till Collonges-au-Mont-d’Or, Lyon, gastronomiens huvudstad.

Succé! Paul Bocuse tog som vana att besöka Restaurant Copenhague och Flora Danica så ofta han kom till Paris. Den gastronomiska pressen uppmärksammade detta fenomen och satte bollen i rullning. 1980 fick Restaurant Copenhague en stjärna i Guide Michelin. ”Hela Frankrike” kom till det Danska Huset vid Champs Elysée för att smaka på laxrätter och skandinaviskt-franskt kök. Vänskapen med de många stjärnkockarna och det gastronomiska Frankrike gav fantastiska upplevelser och resor. Efter nästan 30 år lämnade Lennart och Lena Champs Elysée och flyttade till Langedoc.

2013 flyttade de hem till Sverige och Helsingborg. Det var gastronomiska högtidsstunder vid de frekventa middagarna Chez Lennart et Lena. Monica och jag har haft förmånen att gemensamt med dem uppleva Transsibiriska järnvägen från Moskva till Vladivostok och kryssning på floden Lena i östra Sibirien från Jakutsk till Ishavet.

Lennart visade då prov på sin kulinariska uppfinningsrikedom när han använde järnvägsvagnens samovar till att koka korv. Lennart drabbades sista åren av muskulo-skeletala besvär samt cirkulationsrubbningar till benen. Han stod i daglig kontakt med sin bror Krister som avled för några månader sedan, en svår förlust. Vi är tacksamma för att vi fått vara med på en gastronomisk resa. Vi saknar vår vän och förlusten av de resor vi planerat tillsammans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!