Vi träffade 45-åriga Therese Svärm i slutet av januari i år när hon besökte en rekryteringsträff på Louis De Geer konsert och kongress i Norrköping. En träff arrangerad av arbetsförmedlingen, för att locka folk till restaurangbranchen, bland annat genom att erbjuda en fyra månader långt skräddarsydd utbildning inom servering. På plats fanns också krögare och representanter från olika restauranger i kommunen, som såg en möjlighet att knyta till sig personal.
För Therese, som har ett tiotal år bakom sig i branschen, var det här ett sätt att ta sig in på arbetsmarknaden igen, efter två tuffa pandemiår.
Nu träffar vi henne på nytt, för att höra hur det gick. Men först får han summera de senaste åren i restaurangbranschen utifrån sitt perspektiv. Två år präglade av stor ovisshet. Hon suckar när hon tänker tillbaka. För när drömjobben dök upp och blev hennes, tvingades arbetsgivarna att dra ner.
– Jag fick bland annat ett jobb som hovmästare på Louis de Geer vid årsskiftet 2020, men efter ett par månader blev det inga bokningar längre. Samma sak när jag fick jobb som restaurangchef på Mauritzbergs slott ett år senare. Där började man sedan gå över till säsongsöppet, vilket gjorde att jag inte kunde vara kvar. Jag vill jobba heltid, säger hon.
Mellan restaurangjobben tog Therese ett jobb på Biovisor, företaget på Vikbolandet som bland annat producerar munskydd.
– Under den här tiden kändes det rätt tungt, minns hon.
Therese letade sig sedan tillbaka till Louis de Geer, och under hösten 2021 började det se något ljusare ut. Men så ökade smittspridningen igen och med den följde avbokningar.
Det gav dock Therese en ny ingång – rekryteringsträffen på Louis de Geer. Vi tar oss tillbaka dit. Therese berättar att hon bland annat träffade representanter för Vildmarkshotellet.
– Vi pratade en del och det kändes bra, men vi var överens om att jag var överkvalificerad för den utbildning som tanken var att man också skulle gå, säger hon.
I stället fortsatte Therese att söka jobb, men så efter några veckor kom ett telefonsamtal. Det var från Vildmarkshotellet.
– De undrade om jag ville komma och jobba. Och det var ju klart att jag ville. Sedan första mars har jag arbetat 75 procent och från 1 april blir det 100 procent över säsongen. Jag jobbar bland annat med servering. Det är fantastiskt roligt, säger hon.
Samtidigt har Therese kvar timanställningen på Louis de Geer.
– Det känns verkligen jättekul att vara eftertraktad, tillägger hon med ett skratt och berättar om den huggsexa om personal som pågår i sociala medier:
– Det finns arbetsgivare som står redo att betala hittelön till den som tipsar om en bra kock. Och det är klart, många i branschen gick vidare till andra jobb i samband med pandemin. Så nu är det verkligen de arbetssökandes marknad och ett gyllene tillfälle att förhandla om lönen.
Therese tycker ändå att man bör ha is i magen och inte ta första bästa jobb.
– Ett annat tips är att visa nyfikenhet. Det är sådan personal som arbetsgivarna satsar på, säger hon.
Nu väntar åtskilliga arbetstimmar för Therese. Något som hon inte kunde tänka sig för ett år sedan. Målet är att få fast anställning framöver.
– Jag har gått från att ha tappat hoppet till att nu ha fullt upp att pussla ihop mitt schema, skrattar hon.