En åsikt att skylta med

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2012-06-18 00:00

Det råder skyltmani i staden där jag bor. Och då menar jag inte alla de påminnelser och varningar som pryder allt ifrån broar (varning för halka vid regn) till vodkaflaskor (varning för fosterskador).

I stället är det vanligt folk som sätter upp skyltar - så kallade "yard signs"- på tomten för att uttrycka sin åsikt om heta potatisar i lokalpolitiken. Det vore som om Norrköpingsborna skulle placera ut skyltar som "Bort med farthindren, NU!".

Kanske är just invånarna i Newburyport extra bångstyriga. Det är något tjurigt men också uppfriskande kring engagemanget.

Den senaste tiden har framförallt tre frågor fått folk att gå i taket - och skyltarna har oundvikligen frodats. Till att börja med anställde det lokala sjukhuset icke fackanslutna elektriker.

Elektrikerfacket drog genast igång en rabiat smutskampanj av det populära sjukhuset. Folk på väg till sjukhuset hånades av inhyrda ligister, helikoptrar flög runt med banderoller, och nyhetsreportrar hotades.

Inte oväntat kantades snart trädgårdarna av skyltar till stöd för sjukhuset: "We Support Anna Jaques Hospital."

Just som de skyltarna började att blekna tog en ny strid fart: Bör de historiska delarna av staden K-märkas, med andra ord skyddas från rivning och märkliga tillbyggnader? Både ja- och nej-sidan tuggar fradga.

Nästa vecka ska allmänheten få säga sitt vid ett möte i rådhuset. Det kommer garanterat behöver polisnärvaro när äganderättsfanatikerna drabbar samman med dem som vurmar för historisk arkitektur. Baserat på antalet skyltar verkar nej-sidan inneha en knapp ledning.

Ingen fråga har dock genererat så många skyltar som förslaget om en skattehöjning för att finansiera bygget av en ny lågstadieskola, ett pensionärscentrum, och en totalrenovering av mellanstadiet.

Efter att en grupp föräldrar organiserat en kampanj lika väloljad som president Obamas, vann ja-sidan en förkrossande seger med 70 procent av rösterna. Det knackades på dörrar, det arrangerades informella kafferep, det skickades ut broschyrer och "Vote YES"-skyltarna dominerade kapitalt.

På valdagen satt 20 frivilliga och ringde upp osäkra väljare. Det är svårt att tänka sig samma engagemang i låt säga Finspång, som har lika många invånare som Newburyport.

I höst kommer kombinationen presidentval, lokalval och delstatsval leda till total skyltfrenesi. Skyltarna med namn på olika politiker är egentligen de enda som kan uppföras lagligt här i stan. Resten är olagliga. Men det struntar både väljarna och polisen i.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om