För ett par veckor sedan stod Bråvikens vatten högt vid Lindö strand. Täckte gångstråket, stranden och utegymmet innan det motvilligt drog sig tillbaka efter att obarmhärtigt ha påmint om vad som kan hända när klimatet förändras och vattnet stiger. Även i det korta perspektivet krävs det åtgärder och det är just därför landskapsarkitekten Helena Hasselberg från arkitektfirman Tengbom i Linköping nu är på plats.
– Jag har träffat representanter för Norrköpings kommun för att diskutera vad som kan göras. Så här kan vi inte ha det varje gång vattnet stiger. Vi behöver lyfta upp gångvägen och förstärka med en stödmur. En som står emot vågorna på sikt och som förhindrar att marken undermineras, säger hon medan en iskall vind sveper in från vattnet och allvarligt konkurrerar med senvintersolen.
Tengbom är bara en av kommunens medspelare i projektet Lindö strand.
För Helena Hasselberg handlar det samtidigt om att komma hem.
Även om hon bor och verkar i Linköping sedan flera år tillbaka, är kopplingen till Norrköping fortfarande stark. Både i då- och framtid. Den basketintresserade minns henne som en stark forward i klassiska Hageby basket fram till 1980-talets inledning och blickar vi framåt är hon nyvald ordförande i Konstforum med utmaningen som flytten till de nya lokalerna på S:t Persgatan innebär.
Under åren 1994–2003 var hon dessutom anställd som landskapsarkitekt på Norrköpings kommun.
– Jag trivdes väldigt bra. Jag jobbade mycket med Skvallertorget och tycker att det blev en fin gestaltning som väckte stor uppmärksamhet. Men jag hade redan flyttat till Linköping och ville ha en ny utmaning samtidigt som det skulle bli skönt att slippa pendla, säger hon.
– Det har ändå blivit en hel del roliga projekt för Norrköpings kommuns räkning under årens lopp. Som här med Lindö strand. Det är roliga jobb men med mycket ansvar. Saker kan gå fel och åsikterna är många. Hemvärnets park mellan S:t Persgatan och Kvarngatan är en annan spännande gestaltning som jag var ansvarig för.
Att Helena Hasselberg skulle bli landskapsarkitekt var verkligen inte hugget i sten från början. Snarare resultatet av en slump som visade sig vara sällsynt träffsäker.
– Jag hade börjat plugga i Uppsala med inriktning på ett helt annat yrke. Det kändes dock inte helt rätt. Inte riktigt min grej. Landskapsarkitekt var inte ens någonting jag kände till. Men så råkade jag hitta en broschyr hos syokonsulenten som lät lockande. Kombinationen av botanik, natur, gestaltning och formgivning tilltalade mig verkligen. Jag har aldrig ångrat det valet det minsta, säger Helena Hasselberg.
När Helena Hasselberg var i mål med sin utbildning, var landskapsarkitekterna ännu förhållandevis få. Nu är de betydligt flera och efterfrågan på deras tjänster har samtidigt ökat.
– Just nu känns rollen också extra viktig. Allt flera vill vara utomhus och få rekreation och inspiration av sin närmiljö. Det ställer högre krav på att den ska väl gestaltad och omhändertagande. En asfaltsgård duger inte i dag. Miljön ska vara inbjudande och locka till olika aktiviteter. Lindö strand är ett bra exempel på det. Jag tycker att det blev bra som helhet även om vi inte sett det fullständiga slutresultatet ännu. Ambitionen är att fler människor ska vilja komma hit. Den kreativa gestaltningen är tjusningen med mitt jobb. Att försöka skapa en attraktiv helhet baserad på alla önskemål och krav från olika håll.
Engagemanget i Konstforum är givetvis också en kreativ yttring. Helena Hasselberg kom med i styrelsen 2013 och valdes nyligen till ordförande. Samtidigt står det klart att Konstforums flytt från Saltängsgatan till S:t Persgatan 86 kan ske till sommaren. Den 1 augusti hoppas man kunna bjuda på första utställningen.
– Vi får en betydligt högre hyra och det blir givetvis en tuff utmaning, säger Helena Hasselberg.
– Men vi måste tro på att det ska fungera. Det känns motiverande. Vi har fått in flera starka namn i styrelsen och kommer att sikta på en fortsatt hög nivå på våra utställningar. Det goda ryktet ska bevaras. Vi vill även bredda repertoaren och försöka presentera flera unga konstnärer. De nya lokalerna är kanske inte lika vackra som de tidigare. Men de har en stor fördel. De är väldigt lättillgängliga för alla. Genom att det blir så lätt att slinka in hos oss hoppas vi på en större publik framöver. Att vi har skyltfönster ut mot gatan kan också bidra.