Längst in i lokalen Dynamo i kulturkvarteret Hallarna ligger Sannas restaurang Trottoarbaren. All mat som lagas här är 100 procent djurfri.
Den dag vi träffas på restaurangen är lunchförberedelserna i full gång. En plåt lasagne är redan klar och pumpasoppan förbereds i en gigantisk kastrull.
På en pall i kökets ena hörn sitter Sanna lutad över en skärm. Hon ursäktar sig.
– Jag ska bara instagrama först så kommer jag om en minut.
Att synas i sociala medier är nämligen viktigt för en mindre rörelse som dessutom ligger lite utanför stadskärnan. Här visar hon den mat som lagas och lägger ut dagens rätter.
– Vi bestämmer meny från dag till dag och följer inte direkt några recept. Det blir roligare så och mycket mindre matsvinn, säger Sanna.
Det var sommaren 2015 som Sanna bestämde sig för att satsa på en egen vegorörelse. Hon hade pluggat till måltidsekolog i Örebro och Grythyttan och kände en längtan efter att få dela med sig av sina kunskaper. Hon kände att det fanns ett hål att fylla i hemstaden Norrköping.
– Då fanns det ingen renodlad vegetarisk restaurang, så jag bestämde mig för att satsa.
Satsningen började dock i mindre skala och hon började sin verksamhet med en så kallad foodtruck. Efter kontakt med Lundbergs fick hon så småningom en fast plats på Drottninggatan och verksamheten var i full gång. Gästerna var många och nöjda.
Däremot var det ganska bökigt och slitigt att arbeta i ett så litet utrymme och att diska allt i ett litet personalkök efteråt.
– Jag hade nog en ganska romantisk bild av trucklivet innan.
– Och visst var det charmigt precis när du stod och serverade och var ute i dagsljuset och träffade alla gästerna. Men allt jobb runtomkring var mindre trevligt.
Under hösten och vintern skulle trucklivet bli ohållbart och då hörde Pelle Filipsson, verksamhetsansvarig vid Hallarna, av sig och undrade om hon inte ville hålla till hos dem där ett kök stod tomt. Och så blev det. Hon trivs bra här, även om det är en utmaning att få fler att hitta hit. Men hon har en trogen kundkrets, en hel del catering och så kallade måltidsabbonemang, där privatpersoner eller företag kan prenumerera på luncher till ett rabatterat pris.
– Abbonemangen kom till efter att en kund hörde av sig till oss och ville ha mat levererad sju dagar i veckan. Då hittade vi en lösning.
Det senaste året har dock företaget fått ligga lite lågt, då Sanna varit föräldraledig med lilla Ebba. Men i november är hon tillbaka på jobbet igen och kommer att driva på ännu hårdare.
– Jag är supertaggad.
Under tiden som föräldraledig har hon dessutom upptäckt ännu ett hål – näringsrik, vegansk barnmat.
– Kanske får det bli mitt nästa projekt, säger hon med ett skratt.
Att hennes dotter också äter veganskt är en självklarhet. Sanna växte själv upp med enbart vegetarisk mat från det hon var ”pytte, pytteliten”.
– Det var nog främst av hälsoskäl tror jag.
Att hon själv väljer bort animaliska produkter beror på flera saker – hälsa, miljöpåverkan och djuretiska skäl. Hon har smakat kött vid några tillfällen, men aldrig tyckt att det var något för henne.
Däremot började övriga familjen faktiskt att äta kött igen när hon var ungefär elva år. Familjen var bortbjuden till hennes farmor och farfar som bjöd på kyckling och efter det började de äta kött.
– Jag var dock hemma och var sjuk under den här middagen. Kanske var det därför jag valde att fortsätta vara vegetarian, säger hon och ler.
Steget att bli vegan tog hon för tio år sen och visst var det lite klurigt i början.
– Men nu finns det så många produkter, så det är hur lätt som helst bara man har lite kunskap, säger Sanna.
Hon upplever att det överlag är ett uppsving för vegomat just nu och tror att mycket beror på att fler blivit medvetna om den påverkan köttproduktion har på klimatet.
Vad gäller framtidsplaner finns det många tankar. Att hon vill utveckla sitt företag och spendera dagarna med att laga god mat är en självklarhet, men exakt i vilket format får framtiden utvisa.
Hon har tidigare gått en konstutbildning i Göteborg i två år och drömmer om att få tid till att lära sig att dreja.
– Det vore häftigt att servera maten på egengjort porslin, funderar hon.
Men till en början ska hon kavla upp ärmarna och sätta Trottoarbaren på kartan. Och få lilla Ebba att testa mer mat.
– Hon är helt klart min hårdaste kritiker.