Videon är inte längre tillgänglig
Nu har NT-medarbetaren och Stolta Stad-redaktören avlidit, efter en längre tids sjukdom.
"Jag är en alldeles vanlig kille. Men uppväxt på Ljura." Det var så han svarade på frågan "vem är du egentligen?"
Det var den 3 januari 2009 som både fråga och svar stod att läsa i NT. Det var då som trojkan Håkan Johansson, Gunnar Hagberg och Lasse Södergren axlade ansvaret för NT-klassikern Strömsidan, som därmed gick en ny vår till mötes under vinjetten Strömstaren.
Lars Södergren, som aldrig kallades för annat än "Lasse", kallade sig aldrig för något annat än en Ljuragrabb. Men det var i Sandviken han föddes den 23 november 1952. Året därpå gick flyttlasset till Ljuragatan 33 A och en stadsdel där allt andades framtidshopp.
Hemma på Ljura handlade det om fotboll och landhockey, men det var på handbollsplanen som Lasse visade framfötterna, först i Nais och från slutet av 60-talet i NHK.
Björn Helmfrid i historia
Från folkskolan gick Lasse vidare till samreal och gymnasiet. På Kungsgårdsgymnasiet fick han filosofie doktor Björn Helmfrid som historielärare, som blev den som väckte historikern också inom Lasse.
Men först blev han känd som "Lasse på akuten", genom att i många år arbeta på sjukhuset i Norrköping, efter att ha skaffat sig vårdutbildning i Linköping.
I mitten av 80-talet tog han steget in på Linköpings universitet. Med kvällskurser i konsthistoria i bagaget började han vid kulturvetarlinjen. Uppsatsämnet var givet, det fick bli historia, med Norrköpingsanknytning.
Efter praktik på Folkbladet blev han senare allmänreporter på tidningen. En bit in på 90-talet började han vid Norrköpings Tidningar, också det som allmänreporter. Det dröjde inte länge innan lokalhistorikern Södergren tog sin chans.
Det började med artikelserien Norrköpingsmiljöer 1993, föregångare till det som blev NT:s längsta och mest uppskattade artikelserie - Stolta Stad.
Första gången vinjetten syntes i tidningen var den 26 oktober 1996, med Lasse Södergren som redaktör.
Sen följde ett bildrikt uppslag varje lördag och med sakkunnig text, oftast av redaktören själv. Läsarresponsen var lika omedelbar som uppskattande.
- Stolta Stad har varit NT:s mest kända vinjett, konstaterar redaktionschef Petra Wetterström. Det har varit en stolthet för oss att få ha Lasses material i tidningen.
Lidénmedaljen 1999
I april 1999 fick en tillika stolt och glad redaktör Södergren ta emot Lidénmedaljen i brons, Föreningen Gamla Norrköpings utmärkelse, ett av många bevis på uppskattning.
Några år senare blev hans stadshistoriska kunskaper också till boken Mellan promenaderna, i samarbete med bokens redaktör Ann-Charlotte Sandelin och NT:s mångåriga fotograf Ingvar Anehed.
Visade stor entusiasm
Snart därefter följde tre dvd-filmer om Norrköping under vardera 50-, 60- respektive 70-talet och den fristående Historier kring Strömmen.
- Lasse lärde oss verkligen Norrköpingshistoria, på ett helt fantastiskt sätt och som få andra, säger Petra Wetterström. Och han var alltid lika entusiastisk när det gällde att sprida kunskaperna och hitta nya sätt att göra Stolta Stad på.
Ett exempel var de guidade stadsvandringar som han ledde under Kulturnatten under ett par år. Ett annat exempel var tv-produktionen av Stolta Stad, med start hösten 2008 på 24nt.
Samma höst 250-årsjubilerade NT och en närmare två timmar lång jubileumsfilm, där Maria Waxegård och Lasse Södergren guidade tittarna genom nyhetsströmmarna, togs fram.
Det sista Stolta Stad-projektet kom att bli den visuella stadsvandring i 3D-format, gjord i samarbete med Visualiseringscentret, tänkt att visas kulturnatten 2012.
Vurm för skärgården
Men Lasse Södergren var inte bara Stolta Stad-redaktör. Med tjänstgöring dagar, kvällar och helger skrev han också om lokala nyheter i stort och om stadsbyggnadsfrågor i synnerhet.
Också världen utanför Norrköping var viktig. Tillsammans med fotografen Fredrik Jonson gjorde han oräkneliga reportage från den östgötska skärgården, där ett annat sorts liv, ett naturnära skildrades.
Men han var också en anglofil, som frontfigur i Norrköpingsbandet Rubliners, med irländsk folkmusik som specialitet och med ett hjärta som klappade för den brittiska huvudstaden och dess hemmalag Arsenal.
Kärleken till Arsenal
Det var just kärleken till det rödvita Londonlaget som gjorde Lasse Södergren och NT:s sportchef Mats Willner till mycket mer än arbetskamrater. Under årens lopp gjorde de mer än 20 resor tillsammans till London med dess kulturliv, musikliv och fotbollsmatcher, ofta i sällskap med andra entusiaster.
- Lasse hade otroligt många vänner, han var verkligen ett socialt proffs, säger Mats Willner.
Den sista Londonresan gjorde Lasse i oktober 2012, märkt av sin sjukdom, tillsammans med bland andra sin hustru Ninni och Mats Willner. Efter att ha insjuknat under tidig vår fick han i maj sin cancerdiagnos, för att senare genomgå behandlingar.
- Han gav sjukdomen en rejäl match. Det var så typiskt Lasse att inte ge upp, säger Mats Willner.
Tidigt på fredagskvällen den 8 februari somnade Lasse Södergren in i sitt hem på Vikbolandet, omgiven av familj och nära vänner. Han blev 60 år.