"Han går visserligen i pension nu, men han har många arbetsdagar framför sig ännu", skrev den välkända signaturen Anderzon i den avskedsintervju som publicerades i NT den 1 november 1979.
Det var alldeles riktigt. För när den 65-årige Bengt Lundgren slutade som chefredaktör efter 19 år fortsatte han inte bara som styrelsemedlem i NT och en rad andra tidningar, utan också som politisk medarbetare i Svenska Nyhetsbyrån. Lägg därtill ett engagemang i det moderata parti som han sedan länge tillhörde
Politiskt engagerad
- Pappa fortsatte att jobba i många år efter pensioneringen, säger dottern Kristina Malmström. Och han var oerhört politiskt engagerad livet ut, ända in i det sista.
Så var det också politiken som tog ångermanlänningen från Nordingrå till Norrköping. Då hade han först arbetat i Högerpartiets pressavdelning och inom partiets informationstjänst åren 1948 till 1951 för att därefter bli chefredaktör för Hallands Dagblad fram till 1958.
Banden med Halland klippte han aldrig av. Det sommarhus som familjen skaffade i 1950-talets början har varit flitigt använt genom alla år.
Ett äventyr
Efter ett kort gästspel inom Högerns informationstjänst kom den då 44-årige Bengt Lundgren till Östergötlands Dagblad i oktober 1958.
"Redaktör Lundgren har goda kontakter inom det politiska och offentliga livet över huvud taget och vi är övertygade om att han med sin erfarenhet från olika områden ska medverka till tidningens fortsatta framgång och till gagn för våra orter" stod det i en nyhetsnotis i ÖD.
"Det var då äventyret började", berättade den avgående chefredaktören Lundgren många år senare.
Året var 1958 och det var kristider för den svenska pressen. Det stod klart för koncernledningen att verksamheten måste rationaliseras.
Sedan några år tillhörde morgontidningen ÖD och eftermiddagstidningen NT samma koncern, men var två fristående tidningar. En sammanslagning ansågs nödvändig.
"Jag blev med i en kommitté, som av båda tidningarnas personal lite galghumoristiskt kallades haverikommissionen!
Det var den som skulle förbereda sammanslagningen", förklarade Bengt Lundgren.
I kommissionen ingick bland andra styrelseordförande Martin Skoglund, tidningsmannen Gustaf Ander och även Gunnar Henrikson, som 1979 efterträdde Bengt Lundgren på chefredaktörsstolen.
En framgång
Sammanslagningen blev en framgång och 1960-talet var en expansiv period.
Den 1 januari 1960 hade tidningens nye chefredaktör börjat sin tjänst.
Bengt Lundgren tog över efter Lennart Dansk, som gick vidare till Sveriges Radio.
Chefredaktör Lundgren bodde med sin familj i en våning i Tempohuset, granne med tidningshuset på Hospitalsgatan.
- Jag minns hur jag om kvällarna fick springa över till tidningen för att hämta avdrag. Varje kväll ville pappa kontrollera att morgondagens ledare var korrekta, säger dottern Kristina.
Bengt Lundgren fick inte bara vara med om en historisk tidningsfusion utan också om flytten till ett nybyggt tidningshus.
NT, som vid det laget tappat andra halvan av sitt namn, flyttade 1970 in i det gula tegelhus på Stohagsgatan, där också dagens mediehus håller till.
Ny teknik
Den nya tekniken gjorde också sitt intåg och kommenterades av tidningsmannen Lundgren. "Visst var det trivsamt förr, när man kunde gå ut i sätteriet och småprata med maskinsättaren - det ger inte samma behållning att få tala med en dator. Men utveckling är någonting nödvändigt på alla områden. Stillastående är tillbakagång."
Bengt Lundgren avtackades den 31 oktober 1979 för sina år i tidningens tjänst, ett par veckor innan han skulle fylla 65 år.
När han avled onsdagen den 11 februari var det i sitt 95:e levnadsår.
Efter att hustrun Elsa avlidit 2004 är hans närmaste sonen Ulf Lundgren, Stockholm, sonen Gunnar Lundgren, Spanien och dottern Kristina Malmström, England och deras familjer.