– Vad jag har saknat eleverna! Men nu har jag ett gäng inbokat. De är så spontana och härliga. När de har hittat rätt klänning brukar jag få en kram, utbrister den 53-åriga butiksägaren och lyfter upp kjolen på en broderad balklänning i gammelrosa, som hänger intill ett av de stora hörnfönstren i butiken.
Det har gått 20 år sedan Hannan Makdessi tog över butiken Rafaela på Drottninggatan i Norrköping. Då fanns även en syateljé här. Med tiden flyttades fokus mot att enbart hyra ut bröllops- och festklänningar. Efter ytterligare några år gick Hannan över till att enbart satsa på försäljning och ändringar. Och så ser det ut i dag.
Men Hannan Makdessis intresse för att driva en butik med vackra kreationer hade börjat tidigare. Och det var egentligen mest en slump att hon för 26 år sedan tog över den första butiken, som hette Norrköping brud och bal.
– Jag hade två småbarn och tog ofta promenader förbi butiken på Gamla Rådstugugatan. Jag stannade alltid och tittade i skyltfönstret. Ägaren hade noterat mig och en dag frågade jag om hon behövde hjälp, berättar Hannan.
För hon visste vad hon kunde. Hon har rötterna i Syrien och Libanon och där hade hon fått lära sig att sy av sina duktiga släktingar. Den kunskapen hade hon också nytta av när hon pluggade till mattelärare.
– Det fanns ju inget CSN där, så det gällde att sy på kvällarna för att tjäna pengar.
Till Sverige kom Hannan i början av 90-talet och till Norrköping tack vare sin man. Det var också han som stöttade henne i hennes beslut att ta över butiken Norrköping brud och bal, när ägaren gav hennes erbjudandet. Och det efter att hon bara jobbat extra några få dagar.
– Jag tänkte "inte kan väl jag", men över en natt gick jag från ett nej till ett ja, säger hon med ett skratt.
När butiken Rafaela mode sedan skulle säljas tog Hannah över även den och drev de båda butikerna parallellt i tolv år.
– Kläderna var inte helt lika, leverantörerna skilde sig åt, så det gick faktiskt att driva båda. Sedan upphörde leverenatören. Då blev det bara Rafaela mode.
Och det har rullat på bra. Om det inte varit bröllop så har det varit baler – eller Nobelfester.
– Ja, jag har fått klänningar skickade från Stockholm för ändringar inför Nobelfesten. Det är nog billigare här än där, säger hon med ett litet skratt.
Men så kom då pandemin. Från en dag till en annan blev det "svart", som hon uttrycker det.
– Kunder som redan bokat provningar bokade av. De som redan beställt klänningar ville avbeställa. Det var en mardröm att komma till jobbet, säger hon.
De tre anställda i butiken sade snart också upp sig. Men att ge upp var inget för Hannan. Planen var att extrajobba på halvtid tills det vände. Men det var svårt att hitta jobb. Då antog hon plan B – att börja plugga. Det blev kurser i textil och hållbarhet och en utbildning till inredare/homestylist.
Beskedet om att restriktionerna upphört blev en stor lättnad för Hannan som nu kan börja att njuta fullt ut av att driva sin butik. Ett jobb som hon fullkomligt älskar.
– Tänk vad mycket fantastiska bröllopshistorier jag fått höra. Inte minst från de anhöriga som är med när bruden ska välja klänning. Vi gråter och skrattar om vartannat. Och nu blir det nog snart fler bröllop igen, säger hon och hoppas att de tuffa åren snart ska vara ett minne blott.