Secondhandsommar
På Knäppingsborgsgatan längs med Olaiparken finns en mängd butiker i kulturens tecken. På rad ligger Vaxkupan, Picky Hare, Antikvariatet och Suzanne Sjödins galleri, alla med sina egna specialiteter.
Längre in på gatan finns dock en butik som är svårare att kategorisera. Allt från blommor och porslin till klänningar och hudvårdsprodukter blandas i ett färgglatt virvel. Och allra längst in lokalen hittas ägaren Linda Moberg på sitt egengjorda kontor, vilket hon varvar med att stå bakom kassan i sin butik Popsi.
– För ungefär 13 år sedan blev jag av med min plats i ett kontorshotell och behövde leta nytt. Den här lokalen var till salu och när jag såg rummet längst in så tänkte jag: "Det kan ju bli mitt kontor!", säger Linda Moberg och pekar in mot ena hörnet.
Kontoret var funnet. Den second hand-butik det lilla rummet omgavs av blev dock snabbt också en del av planerna, även om det inte var första tanken med köpet. Att "ärva" en butik på det viset kanske kan ses som okonventionellt, men för Linda blev det bara en ny del i pusslet.
– När jag tog över så fick jag ju med en hel vintage och second hand-butik. Jag har alltid jobbat med hantverk i olika former men inte så mycket med kläder, så det blev att jag blandade upp det.
"Linda Moberg kulturproducent" kan läsas på en butiksskylt ovanför Popsis entré. "Lindas blomsterateljé" kan du också få upp på adressen om du googlar. Linda Moberg har många strängar på sin lyra och det har även satt sin prägel på butiken.
I tonåren började hon med att bli guldsmedslärling, ett unikt första jobb som satte tonen för det liv i skapandets tecken som Linda Moberg lever. Hon har bland annat jobbat med keramik, blommor, konst och kulturproducent. Det sistnämnda har tagit en stor del av hennes tid på senare år, där marknadsföring och bokningshjälp är bland det som erbjuds till kunderna.
– Jag har jobbat med att hitta bokningar för teatrar som Fenix och Pelikanen, men även författare och annat. Ett tag jobbade jag med författaren Marcus Birro, då åkte vi runt i Sverige med hans föreställningar och böcker.
Mångsysslaren Linda Moberg förklarar att få kan försörja sig enbart som kulturarbetare inom ett fält. För henne ger butiken en viktig sidoinkomst.
– Jag blandar ju mina jobb för att överleva om man säger så, det har jag gjort hela mitt liv. Man måste hitta på saker hela tiden för att kunna leva på kultur. Ingen dag är den andra lik, säger hon och ler.
Inspiration kan hämtas på många olika platser, ibland omedvetet. Hon berättar om hur lantbutiken från barndomssomrarna hos mormor och morfar till slut uppenbarade sig i Popsi.
– Där fanns ju nästan allt man behövde. Korv, cykelslangar, porslinsfigurer... Ibland slår det mig att det här har blivit som min egna lilla lantbutik i stan, utbrister hon.
Från då till nu har Linda följt hur vanor förändrats. Hennes uppväxts modell med fokus på fysiska butiker har varit på nedgång länge, med en parallellt växande online-marknad som ersättare. Second hand och attityden till hur man handlar är å andra sidan på uppgång, vilket Linda Moberg har bevittnat från första parkett.
– När jag började här så skämdes folk nästan för att handla "gammalt". Idag är det ju helt annorlunda och har nästan blivit trendigt. Man ser alla möjliga som kommer in hit och det är så roligt.