– Myggan var min mentor, den jag lärde mig av, säger Joachim Bergling, vd på Padab Ljud & Ljus AB.
Det var Åke ”Myggan” Wennersten som grundade Padab tillsammans med kompanjonen Hasse Zetterstrand på 1980-talet. Deras första stora jobb blev att installera ljud och ljus på det nya nöjesetablissemanget Tour de Ville på Drottninggatan 1984.
– Myggan har betytt väldigt mycket för musiklivet i Norrköping, säger Hasse Zetterstrand. Han levde ju för det där. Ingen tog med sig så mycket kataloger på flyget hem från Frankfurtmässan varje år som han. I våras skadade han axeln och kunde inte vara med på årets mässa, och då undrade alla var han var.
När man pratar med folk som varit med ett tag i musiksvängen i Norrköping är bilden entydig. Myggan fanns med lite överallt.
– Var det en spelning nånstans eller en fest, då var Myggan där med sina grejer och körde ljudet, minns kompisen Janne Lekström som spelat i olika konstellationer sedan 1970-talet.
Ingen har dock kunnat svara säkert på varför Åke Wennersten kallades Myggan. Men i en NT-artikel från 2002 berättade han själv att det började med att discjockeyn på den lokala fritidsgården behövde en paus för att gå på toa.
”Han tyckte jag verkade nyfiken och bad mig komma upp och hjälpa till. När jag klev upp på scenen tog han mikrofonen och sa: Här har ni er nya dj, Myggan! Sedan gick han.”
Åke Wennersten växte upp i Skogås utanför Stockholm, och när han var 15 år flyttade familjen till Norrköping. Så småningom blev han discjockey på IOGT-NTO:s disco på Trädgårdsgatan och senare också på fritidsgårdarna i Haga och Ektorp. I Ektorp hade han bland andra Ebba Grön på scenen.
Han gick el-telelinjen på Ebersteinska gymnasiet men började mer och mer åta sig olika ljudjobb, bland annat inom Studiefrämjandet och på Arbis. I NT-artikeln berättade han att han efter gymnasiet jobbade hårt för att tjäna ihop till all utrustning han behövde, som tidningsbud, på KF:s lagercentral, i studio och på kvällen som dj. Radio Östergötland började anlita honom, och SVT. Jobbade han inte själv hyrde han ut sina grejer.
1983 hade ryktet om den duktige ljudteknikern nått Stockholm och han blev erbjuden att sköta ljudet till musikalen Evita, med föreställningar på Göta Lejon och ute i Europa. Efter musikalen arbetade Åke Wennersten ett tag på ljudbutiken Sound Side i Stockholm och därefter som servicetekniker på Musikhuset i Norrköping.
Efter Tour de Villejobbet 1984 rullade det på med ljudinstallationer för nystartade Padab och Åke blev också ofta inhyrd för olika turnéer, bland annat med Lili & Susi och Freda’. Han jobbade med ”Café Norrköping”, med Lennart Polhammars dansbandsgalor och med musikaler på Skandiateatern. På Östgötateatern anlitades han också, och det var där han träffade blivande sambon Helene Amneklev 1994.
Hon framhåller att de hade många gemensamma intressen, även om hans passion för ljudteknik var speciell.
– Om vi var ute och reste ville han alltid kolla ljudanläggningen där vi var, oavsett om vi satt på en kvarterskrog eller på Broadway.
Åke och kollegan Hasse Zetterstrand gjorde ljudinstallationerna i nya konserthuset Louis De Geer i Norrköping 1994, och Åke gjorde senare samma jobb på Göteborgs stadsteater.
Efter att Åke Wennersten lämnade Padab för några år sedan drev han den egna firman Mycon AV och arbetade under den sista tiden på Kungliga Operan i Stockholm med att byta ut all analog ljudteknik mot digital, ett jättearbete som han både projekterat och arbetat med under fem år, och ännu inte var klar med då han avled förra veckan efter en kort tids sjukdom.
Närmast anhöriga är sambon Helene och deras dotter Julia, samt dottern Linda från ett tidigare förhållande.