Pizzakock svensk mästare efter 43 år i branschen

60 år ung och allt hårdare konkurrens från unga, namnkunniga och ambitiösa kockar. "Jag har mycket kunskaper, plus att jag kan det här med akrobatik", säger mästaren Zeki Hanouch.

Trattoria Gabriel startade med två tunga titlar. Från vänster Yhaya Hamza Kadhim, Zeki Hanouch, Abed Ajami och Mania Hanouch.

Trattoria Gabriel startade med två tunga titlar. Från vänster Yhaya Hamza Kadhim, Zeki Hanouch, Abed Ajami och Mania Hanouch.

Foto: Ulf Stråhle

Norrköping2022-09-30 13:30

Två titlar tog Zeki Hanouch med sig hem till Norrköping från Prioritet Serneke Arena i Kviberg öster om Göteborg förra veckan.

Årets bästa dessertpizza, och den tyngsta av dem alla; årets pizzabagare. Det gör att Zeki Hanouch kommer representera Sverige när VM avgörs i italienska Parma våren 2023.

Hur känns det att vara svensk mästare i en pizza- och kebabstad som Norrköping?

– Det här är en pizzastad och pizza är tyvärr för många billig skräpmat. Men jag vill göra det till ett nöje. Jag tycker att har man bra råvaror och ingredienser är det delikatessmat. Jättegott, säger 60-åringen.

undefined
Sicula, eller rättare sagt en variant av den, blev det vinnande bidraget som gjorde att Zeki Hanouch blev årets pizzakock 2022 och får åka till VM.

När han berättar om de vinnande bidragen är det lätt att förstå. Dessertpizzan bestod av två lite sötare italienska ostar – mascarpone och burrata. På det skivade päron. Efter gräddning i den 450-gradiga ugnen på med valnötter och lite slingrad honung.

– Men inte så det blir för sött. Det som gör den speciell är pistagekrämen. Jag anade att de flesta av konkurrenterna skulle välja Nutella som bas. Jag ville sticka ut lite, inte göra som de flesta andra, berättar Zeki om vinnarreceptet.

undefined
Gabriel var namnet på Zeki och Mania Hanouchs son som tragiskt gick bort efter att ha drabbats av en hjärntumör. När de öppnade restaurangen på Gamla Rådstugugatan blev namnet ett naturligt val för familjen.

I den tyngsta klassen använder bagarna egen deg, tomatbas och får välja mellan minst två eller som mest sju förutbestämda ingredienser. På 15 minuter ska bidraget vara färdigt för bedömning. Zeki Hanouch stannade vid fyra huvudingredienser. Han marinerade squash, scampi med basilika, oregano och citron. Gjorde en egen pesto av olja, kryddor och persilja på den korta tiden.

– Jag har lärt mig att det bästa är att råvaran ska ge smaken, så jag höll mig till fyra ingredienser. Scampiräkorna var stora och skulle inte hinna bli färdiga, så jag delade dem på mitten. Allt går fort, bara några minuter. Men vi har en pizza, Sculio här, som nästan är densamma. Jag vet att mina kunder gillar de smakerna. Det sista jag lade på var väldigt lite vitlök, pressade lite citron så det ska dofta och kännas fräscht, berättar Zeki Hanouch som fick lyfta bucklan efter juryns provsmakning och prisutdelning.

undefined
Trattoria Gabriel startade med två tunga titlar. Från vänster Yhaya Hamza Kadhim, Zeki Hanouch, Abed Ajami och Mania Hanouch.

Zeki Hanouch har lärt sig hantverket från grunden under sina 43 år som pizzabagare. Under årtionden har han jobbat på Hagebygrillen, men i våras startade han Trattoria Gabriel i Norrköping. Här ska han utveckla det som inte fanns tid eller plats för på sin tidigare arbetsplats. Bland annat erbjuda utbildningar för blivande pizzakockar.

– Här kan jag göra som jag vill. Klart att jag ville göra många nya saker på det gamla stället men samtidigt går Hagebygrillen bra. Då var det inte klokt att gå in och ändra på allting. Här på Gamla Rådstugugatan tog jag över ett ställe med utvecklingspotential. Då kan det i alla fall bara bli bättre, säger den nyblivne ägaren.

undefined
Zeki Hanouch blev inbjuden att vara med i världens bästa jongleringsteam. Svensken är den enda bland övriga italienska lagmedlemmarna i Team Tricolore Pizzaioli acrobatici.

Zeki Hanouch har inte bara fingertoppskänsla i tillagningsprocessen. Det har blivit flera resor och mästerskap tidigare till Italien genom sitt pizzajonglerande. Zeki är med i Team Tricolore Pizzaioli acrobatici, "som att spela fotboll i Champions League", och den ende som inte är italienare i det gänget. De resorna har också gjort att han fått jobba med de bästa.

Nu blir han Sveriges representant till VM i vår.

– När jag ställde upp var det för att jag ville se hur bra jag är mot unga duktiga kockar, från de bästa restaurangerna. De är bra med smaker och välutbildade. Jag har mycket kunskaper, plus att jag kan det här med akrobatik, säger mästaren.

Från SM till VM

 Årets pizzakock 2022:
Zeki Hanouch (Trattoria Gabriel i Norrköping).
Årets pizzakock blir representant på VM i april 2023.
Med i startfältet fanns också Kim Hansen, Campino City i Norrköping.

Sveriges bästa gourmetpizza:
Amir Bozaghian (Vezzo i Umeå).

Sveriges bästa dessertpizza:
Zeki Hanouch (Trattoria Gabriel i Norrköping).

Sveriges bästa italienska Margheritapizza (Napolistyle):
Andrei Dima JAJA Napoli (Farhult)

Sveriges bästa italienska klassiska pizza (Napolistyle):
Francesco Sabatino (Göteborg).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!