Stort steg att förlova sig

Hur vet man när man ska förlova sig? Det är ett stort steg mellan att vara förälskad och att veta att man vill leva resten av sitt liv med samma person. - Trots att det inte är juridiskt bindande så är det en avsiktsförklaring, säger folkvettsexpert Magdalena Ribbing.

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2009-11-20 10:01

På medeltiden var det släkterna som bestämde om två personer skulle förlova sig. Förlovningen innebar att paret lovade varandra trohet, en så kallad trolovning, som skulle leda till vigsel. Trolovning och förlovning är i princip samma sak och fenomenet har länge varit juridiskt bindande.
- Uppfattningen att trolovning är finare än förlovning stämmer inte, det är två ord för samma sak, säger Magdalena Ribbing, som är författare och folkvettsexpert.

Idag finns det inget juridiskt bindande med en förlovning. Den behöver inte ens leda till vigsel. När en person har frågat en annan om denne vill förlova sig, och fått svaret Ja. Då är man förlovad. Magdalena Ribbing tycker ändå att man ska ha tänkt till ordentligt innan man tar steget.
- Man gör som man vill, men man ska inte ta det för lättsamt. Man visar upp för andra att man har för avsikt att leva med varandra, säger Magdalena Ribbing
- Samtidigt är det viktigt att vara medveten om att man juridiskt sett inte har bundit sig till någonting om man bor ihop och bara är förlovad.

Eftersom förlovningen traditionellt sett är en avsiktsförklaring inför släkterna kan det finnas skilda uppfattningar om hur den ska tolkas. För farmor och mormor kanske det innebär att man kan börja umgås mellan släkterna, medan två 17-åringar kanske förlovar sig bara för att de är förälskade här och nu.
- Om man redan från början vet att relationen inte kommer att hålla resten av livet tycker jag att man ska ge sjutton i att förlova sig, säger Magdalena Ribbing.

Ringarna är ett etablerat tecken för omgivningen att man är förlovad. Det går bra att vara förlovad utan att ha utbytt ringar, men om man ser det traditionellt så förlorar förlovningen då en del av sin poäng: Att visa upp att man avser leva med varandra resten av livet.

Hur ska en förlovning gå till? Inte heller här finns några regler. Folkvettsexperten menar att man gärna kan se till att göra något tillsammans som gör tillfället extra speciellt.
- Jag tycker att man ska göra något minnesvärt av det.
Det spelar inte heller någon roll vem som friar. Om kvinnan vill göra det så ska hon göra det, och vice versa. Uppfattningen om att mannen alltid ska fria tycker Magdalena Ribbing är förlegad.
- Och det är helt onödigt att mannen böjer knä. Det visar på en ridderlighet som inte finns idag, säger hon.

Länkar

På Bröllopstorget finns en avdelning som handlar och frieri och förlovning:
http://www.brollopstorget.se/Traditioner/frieri_forlovning.php

På Bröllopstorget finns massor med diskussionsforum som du kan delta i. En ämneskategori handlar om just frieri och förlovning. Ta del av andras problem, få tips och diskutera:
http://www.brollopstorget.se/Forum-1-5/

Fortsätt att surfa omkring på Bröllopstorget om du vill ha information om vigselringen. Här finns också en historik över ringens roll vid trolovning/förlovning:
http://www.brollopstorget.se/Smycken/ringar.php

Även på Bröllopslycka.se finns en avdelning som tar upp ämnet ringar, både vigselringar och förlovningsringar:
http://www.brollopslycka.se/ringar

På www.brollopsinfo.se finns det en avdelning som handlar om förlovning. Bakgrund och information om den svenska förlovningsseden:
http://www.brollopsinfo.se/forlovning/  

Nyfiken på hur guld- eller silverringen ökar och minskar i ekonomiskt värde? På di.se finns indikatorer på olika råvaror. Följ länken Börs och marknad och vidare in på Råvaror:
http://di.se/

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om