"Vansinnigt att skriva ut neuroleptika"

Det är vansinnigt att skriva ut neuroleptika, till exempel Theralen, till små barn som inte kan sova, tycker Anna Wahlgren. Något som tillverkaren inte heller rekommenderar. Men förskrivning förekommer till barn under två år i Östergötland, enligt siffror från apoteket.

Norrköping2009-06-13 13:50


Förra året sålde apoteket 33 förpackningar Theralen, 2 200 dygnsdoser, till föräldrar med barn mellan 0 och 2 år. Det motsvarar ungefär fyra promille av alla barn i den åldersgruppen i Östergötland. Ingen enorm förskrivning med andra ord.
Men ändå, läkemedelsföretaget Sanofi-aventis, som distribuerar Theralen, rekommenderar inte, enligt Fass, att barn under två år får Theralen: ?Alimemazin bör ej ges till barn under 2 år då säkerheten vid behandling av mindre barn ej fastställts?. Theralen är ett neuroleptika, med lugnande och sömngivande egenskaper, som används vid orostillstånd och andra symtom till följd av alkoholmissbruk eller narkomani och vid orostillstånd och sömnstörningar hos barn (över 2 år) och vuxna.
Marianne Yngen, medicinsk rådgivare på företaget, har inga uppgifter om att barn under två år förskrivs Theralen:
 Företaget rekommenderar att Theralen ej används av barn under två år. Anledningen är att det inte är säkerställt hur medicinen påverkar små barn, det finns inga studier gjorda, därför skriver vi, i samråd med läkemedelsmyndigheter, sådana rekommendationer. Men, att medicin används med så kallad indikationsglidning, det vill säga att den förskrivs till annat än rekommenderat, är inte ovanligt.

I Fass framgår det bara i versionen för förskrivare, och inte i versionen för allmänheten, att Theralen ej bör ges till barn under två år. Varför då?
Det beror på att på sidan för förskrivare är det medicinskt kunnig personal som ska ta ställning till informationen, på sidan till allmänheten ska informationen vara lättförståelig så att läkemedlet sedan används på rätt sätt.
Enligt uppgifter till Paus finns det läkare i Östergötland som erbjuder förskrivning av Theralen till föräldrar vars barn har sömnstörningar. Överläkare och barnhälsovårdschef Göran Hermansson på landstinget säger att han mycket väl kan tänka sig att det har förekommit, och att det heller inte går att döma i enskilda fall. Men, han tycker ändå inte att medicin för att komma till rätta med små barns sömnproblem, är en bra metod.
Det är inte bra i första hand och inte heller i tredje hand utan det hamnar långt ner på listan. Medicin är inte en metod jag tycker att vi ska använda oss av, det finns andra sätt. Medicin behandlar bara symptomen, inte orsaken. Man måste först hitta orsaken till problemen, det kan handla om mat, rutiner eller gränssättning, säger Göran Hermansson.

Hur stort problemet är att barn inte sover vet ingen, eftersom det inte finns en sådan statistik. Däremot, av antalet nya fall som handlades av landstingets åtta psykologer på barnhälsovården, var mindre än fyra procent relaterade till sömnproblem.
Vi har inte upplevt detta som ett stort problem och jag har inte heller fått några signaler om att det skulle skrivas ut medicin i någon högre utsträckning.  De problem föräldrar har med sömn diskuteras hos respektive sköterska på barnavårdscentralen. De föräldrar och barn som inte kommer till rätta med problemen, får erbjudande om att träffa våra psykologer för utredning. De råd vi ger kan man även hitta på growingpeople.se. En utmärkt sida med mycket bra information.
Men ändå, de föräldrar som använder medicin till sina små barn, finns det någon anledning för dem att bli oroliga?
De här medicinerna ger ingen långtidseffekt. Slutar man ta medlen så försvinner effekten.
Upplever du att barns sömnproblem är större än förr?
Nej, däremot tror jag att föräldrar i dag har en större tillgång till material att läsa. Men sömn har vållat föräldrar bekymmer i alla generationer.
Andningslarm är en av Anna Wahlgrens käpphästar, varför vill ni inte rekommendera det?
Våra råd är att barnen ska ligga på rygg, med en tunn liten kudde under sig. Det är det bästa. Ett larm skapar oro och våra råd skapar effekt, mindre risk för plötslig spädbarnsdöd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om