För många är kanske Sverker Wadstein, bosatt i Kimstad, mest känd som kommunpolitiker i Norrköping, där han företräder Liberalerna. För andra är han familjerådgivaren och ”relationsexperten” med egna företaget Bra Relationer. Eller också är han pastorn, som hade sin tjänst i Missionskyrkan i Skärblacka under 90-talet. Numera kan han också titulera sig författare.

Och det är med en viss stolthet Sverker Wadstein visar upp resultatet av ett och ett halv års arbete – en bok som fått titeln "Konsten att vara vuxen" och som kort och gott kan beskrivas som ”en bok för den som vill lära sig mer om relationer, om sig själv och andra”.

Det här är Sverker Wadsteins första bok. Men redan 2011, var han och nosade på författarskapet, manuset hade då ett helt annat innehåll.

Artikelbild

Bilden illustrerar ett centralt tema i boken, nämligen hur lätt det är att skylla på andra.

– Jag kom inte så långt den gången. Jag tyckte inte att jag hade tillräckligt med stoff, konstaterar han.

Sverker hade länge haft lite av en författardröm. Men som liten pojke där hemma på gården utanför Skänninge var planerna helt andra.

– Jag skulle bli bonde, precis som pappa. Jag såg framför mig hur jag skulle ta över gården. Nu blev det ju inte så, men att vara bondson har varit en viktig identitet för mig, det praktiska jobbet. Och jag reflekterar faktiskt fortfarande över vädret under vår och sommar, men tanke på sådd, säger han med ett skratt.

Det blev fordonsprogrammet på gymnasiet där Sverker utbildade sig till maskintekniker. Men närmare än så kom han inte jobbet som lantbrukare. Han fick jobb på en verkstad.

Artikelbild

| Boken innehåll bygger på det som kallas dramatriangeln och som symboliserar vår relation till andra människor.

– Ungefär samtidigt fördjupades engagemanget i scouterna i Missionskyrkan hemma i Skänninge. Det ledde till att jag senare utbildade mig till pastor, dels i Stockholm, dels som utbytesstudent i Chicago. Där läste jag en hel del kurser som handlade om just relationer, säger han.

Och de kurserna kom på sätt och vis att bli avgörande för Sverker, som efter tio år som pastor, bestämde sig för att gå vidare med just de kunskaperna. Sedan 2001 driver han således familjerådgivning i Norrköping.

– Jag jobbar även med konflikthantering, kommunikation och enskilda samtal för exempelvis personer med ångest och olika trauman, exemplifierar han.

Och det var när han i sitt jobb snubblade på det som kallas för dramatriangeln, som det till slut föll på plats – vad boken, som han gick och klurade på, skulle handla om.

– Jag började skriva i april 2017. Det har varit en process. Bäst har jag jobbat när jag suttit och sett över vatten. Så förra sommaren hyrde jag en lägenhet i Spanien med havsutsikt och i januari i år hyrde jag in mig i en av lokalerna i Nostalgimuséet i Motala, där man kan se ut över Vättern.

Så ger sig Sverker in i bokens innersta kärna och beskriver hur dramatriangeln kan symbolisera vår relation till andra människor. Här finns offret, förövaren och räddaren.

– Begreppet kommer egentligen från idrottsvärlden, och speglar de olika roller vi har i laget, en offrar sig, en räddar situationen och en är offensiv. Men skillnaden här är att samspelet leder fram till en vinnare. Det finns inte i en relation, påpekar han och tillägger:

– Då handlar det i stället om att kliva ur det här dramat, att inte fördela skulden, utan att i stället ta sitt ansvar. Att inte vara någon av dessa tre. Det är det som är konsten att vara vuxen.

I september var boken klar. Sverker minns mycket tydligt när han satte punkt och skickade i väg manuset till tryckeriet.

– Det kändes tomt, och samtidigt hissnande. En märklig känsla, säger han och avslöjar samtidigt att det redan nu finns planer på ytterligare en bok. Men den är ännu bara i tankarna.