Att Camilla Gumér-Andersson bara är inne på sin fjärde månad som bageriägare är svårt att tro. Kanske var livet som bageriägare menat från första början.
– Vi har alltid bakat mycket i familjen. Farmor kokade ofta munkar som vi fick äta färska, minns hon.
Hennes farfar var bagare i Finland och jobbade ofta, kanske lite väl mycket. Något som även sitter i hos barnbarnet Camilla.
– Jag är en människa som har svårt att gå hem. Jag tycker det är så kul.
Att bli bageriägare var inte alltid självklart.
– Jag skulle egentligen bli byggnadsingenjör men jag kom lite på avvägar.
Det verkar ha gått bra ändå.
– Vi har ju byggt vårat hus själva iallafall.
Istället hamnade hon Ica där hon stannade ett tag. Sedan väntade restaurangskola i Norrköping på ett och ett halvt år.
– Jag har alltid haft ett intresse för bakning och matlagning, och gjort tårtor och så till vänner. Samma dag som jag slutade på skolan blev jag förfrågad om jag ville bli utbildare.
Hon stannade på skolan en termin till. Sedan gick hon tillbaka till arbetet på Ica.
Camilla Gumér-Andersson hinner heja på många kunder som är på väg in på bageriet under intervjun som äger rum när eftermiddagsrushen precis har börjat. De allra första kunderna dyker däremot upp redan vid halv fem på morgonen. Oftast är det skiftarbetare från det närliggande Billerud. Hon går upp halv tre varje morgon och en halvtimme senare är hon på plats i bageriet.
– Det är tur att jag är morgonpigg och kvällstrött, konstaterar hon med ett brett leende.
Hon är van. Arbetsdagen började ganska tidigt även på hennes förra jobb som färskvaruchef nere på Ica, där hon hann att arbeta i 13 år.
– Det var en jätteslump det här med bageriet, egentligen. Jag hade gått i nästan ett års tid och funderat på att prova något nytt, men jag visste inte riktigt vad.
På Blocket på nätet ramlade hon på en särskilt intressant annons, som lagts upp den 1 januari i år.
– Hjärtat började slå extra mycket, eftersom jag trivs så himla bra här. Jag brinner verkligen för Skärblacka och är engagerad i det lokala föreningslivet. Jag var dessutom sugen på att starta eget och fick ett enormt stöd från familjen.
Camilla Gumér-Andersson fick vänta ungefär en månad innan beskedet om att bageriet var hennes nådde fram.
– Jag blev jätteglad och ville tala om det för alla. Men jag fick vänta lite tills min chef var tillbaka från semestern eftersom jag ville att chefen skulle få veta det först, säger hon.
Sedan gick telefonen varm när nyheten skulle berättas för släkten.
– Sedan firade vi med restaurangbesök med familjen.
Kort därefter fick hon nycklarna till bageriet.
– Det kändes lite konstigt att det var mitt, och att jag skulle få bestämma helt själv. Det var en häftig känsla.
Maj månad visade sig vara en tid att börja i. Förutom Mors dag och studenten trillade även en leverans på 7 000 portioner smörgåstårta in. Första veckan var trycket enormt.
– Vi hade gått ut stenhårt och marknadsfört att bageriet fått ny ägare. Andra-tredje dagen tänkte jag ”Gud, vad har jag gett mig in på?” Allting var nytt för mig.
Hon känner en stor tacksamhet över de sex anställda som valde att fortsätta på bageriet.
– Jag är så glad att alla tjejerna ville stanna kvar, annars hade det inte fungerat.
Trots en chockartad start fick Camilla Gumér-Andersson en glad överraskning lagom till sommaren.
– Jag fick faktiskt en liten semester i år som jag inte räknat med. Det är tack vare förra ägaren som ställt upp och hoppat in för mig. Jag och familjen for iväg med husvagnen runt Skånekusten, sedan blev det Skara sommarland och ett stopp på Ullared.
Att man tar hand om varandra i Skärblacka är intrycket jag har efter att ha pratat med Camilla. Och det verkar vara samma stamkunder som kommer varje dag till morgonkaffet.
– Vi pratar alldeles för mycket egentligen, det blir lätt att man fastnar för länge vid borden.
Ofta pratar de om väder och vind.
– I dag hade vi en diskussion om gamla skolor i Skärblacka.
Förutom planer på uteserveringen förbereder nu Camilla Andersson inför sista augusti, en dag som särskilt ska tillägnas Skärblacka.
– Till oss som bor i ”reggaebyn” hade det varit kul att satsa på något bakverk i rött, gult och grönt.
Roligast är annars att baka bullar med alla möjliga fyllningar; blåbär, vanilj, kanel eller pistage.
– I går bakade jag åtta sorters bullar och i dag fem, säger hon.
Under de senaste månaderna har hon även fått bukt med brödbakningen.
– Surdegen och jag var inte överens första veckan, det var tufft.
Hon lärde sig ändå tekniken ganska snabbt, efter två veckor gick det som smort. Och det verkar inte råda någon tvivel om att både surdegen och Camillas bageriverksamhet kommer växa ett bra tag till.