Videon är inte längre tillgänglig
Det avslöjas i en släktutredning på hennes fars sida som presenteras i Östgöta Genealogiska förenings senaste nummer av ÖGF-lövet.
Visserligen är Sofia född i Täby, pappan i Danmark och mamman i Älvdalen. Men redan med hennes farfars far hamnar vi i Norrköping. Den 13 juni 1884 föddes Erik Hellqvist i kvarteret Hatten i Hedvigs församling. Mitt i centrala Norrköping.
Under några år försvann han till Skåne och arbetade som handelsresande innan han 1919 återvände till hemstaden och blev klädeshandlare. Han dog 1948 på Västra S:t Persgatan 9.
Hans far i sin tur, Anders Nilsson Hellqvist, var född i Lilla Lund i Hedvigs församling 1850 och arbetade som tullvaktmästare innan han 1927 dog på Askebygatan 3. Ända ner till femte generationen finns Norrköping kvar. Anders Nilsson föddes till exempel 1815 i Marken på Leonardsbergs ägor.
Sedan försvinner anorna ut över den östgötska landsbygden. Till en mycket stor del handlar det om fattiga torpare och bönder. Men man kan också hitta någon livgrenadjär, skomakare, tegelslagare, ryttare och till och med en riksdagsman i Truls Persson, född 1610 i Vårdnäs. Äldst i släkttavlan är 14:e generationens Sven Jönsson, född 1560 och död 1602, bonde i Källösa, Östra Ryd och farmors farmors morfars morfars farmors farfars farfar till Sofia.
Bakom antavlan ligger sex släktforskare i ÖGF, Barbro Behrendtz, Kristina Edström, Maud Lindeberg, Bo Peter Persson, Ragnhild Rosenius och Torsten Ståhl. Barbro Behrendtz, Linköping, imponeras av spridningen av Sofias östgötska rötter. De finns över hela Östergötland. Risinge, Sankt Anna, Vånga, Östra Eneby, Ringarum, Kvillinge, Kimstad och Hällestad är några socknar med kunglig glans inom NT:s spridningsområde. Avstickare görs också till Värmland och Småland.
– Hennes anknytning till skogsfinnarna i Värmland är spännande liksom hennes koppling till vallonsläkter i Småland, säger Barbro Behrendtz.
Medan det krävts mycket arbete att få fram Sofia Hellqvists anor finns prins Carl Philips förfäder beskrivna in i minsta detalj. I alla fall tillbaka till Jean Baptiste Jules Bernadotte, som kom till Sverige 1810 och åtta år senare blev Karl XIV Johan. Han son, Joseph François Oscar Bernadotte, född i Paris 1799 flyttade med föräldrarna till Sverige. 1818 blev han kronprins av Sverige och när fadern dog 1844, kung Oscar I.
Nästan jämngammal med honom är Sofia Hellqvists farmors farfars farfar, Nils Persson, född 1798 vid Dulsvik i Sankt Anna, ett torp under Torönsborg. Några likheter mellan Carl Philips och Sofias förfäders liv finns inte. Jo, möjligen att de båda fick tio barn, men medan Nils var sin maka Inga Olofsdotter trogen hela livet, fick Oscar I sju barn med hustrun, två med en älskarinna och ett med en annan. Minst.
Oscar I rörde sig i den finaste av kretsar, besökte flera länder i Europa. Han träffade kungar och drottningar samt dåtidens vetenskapsmän.
Nils blev sin hembygd trogen. De första åren tjänade han som dräng på bland annat Brevik, Tjärholm, Dahl, Björkbrinken och Karsvik. Vid det sistnämnda torpet träffade han torpardottern Inga, född 1799 vid Tjärholm. De gifte sig 1826 och fortsatte ett tag som dräng och piga på olika torp och gårdar innan Nils Persson 1832 blev frälsebonde på Hornö under Torönsborg.
Dit kom 1804 hovmarskalken greve Carl Gustaf Mörner. Om Nils någon gång mötte honom var det nog det närmaste kungligheter han kom.
Både Dulsvik och Hornö finns kvar. Båda är renoverade, i Hornö finns bland annat en murad spis kvar, sannolikt från 1700-talet.
– På den tiden bodde det tre familjer på de 100 kvadratmetrarna, berättar Fredrik Mörner på Torönsborg.
1826 födde Oscar I och drottning Josefina sin första son, Karl som senare skulle få nummer XV. 1828 fick Nils och Inga sin första son, Anders Petter. Sedan kom barnen med ett eller ett par års mellanrum.
Inga var i stort sett gravid hela tiden mellan åren 1828 och 1842. Extra tungt var det 1846 när nyfödde Alfred Ferdinand dog i juni och fyraårige Fredrik i december.
Sina sista år tillbringade Nils och Inga vid Dulsvik. Nils avled 1860 efter långvarig sjukdom. Då levde bara fem av deras tio barn enligt en notering i dödboken. Sex år senare avled hustrun Inga. Ett år tidigare hade Oscar I avlidit på Stockholms slott, av en hjärntumör.
Två, för den här tiden, typiska öden i skilda världar.
Nils och Inga hade en dotter Sofia, några år yngre än Oscar I:s son Karl. Om de av någon anledning hade mötts är det helt uteslutet att de, som sina nutida namne, kunde ha blivit ett par.
– De senaste 300–400 åren har kungligheter inte fått lov att gifta sig med vem som helst eftersom det har varit en av statens angelägenheter. De var tvungna att gifta sig med någon som gagnade riket, som också skulle vara av utländsk börd. Så har det varit ända fram tills vår kung gifte sig med Silvia.
Det säger Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet.
– Men går man längre tillbaka, innan vi fick den starka svenska staten, så gick det inte alltid att hindra kungarna att ”gifta ner sig”. Gustav Vasa gifte sig tre gånger, varav två gånger med svenska adelsdamer.
– Tittar man på Erik XIV gifte han sig med sin älskarinna på slottet, dotter till en fångknekt. Men det har inte varit det vanliga eftersom kungliga äktenskap länge var storpolitik. Istället hade de älskarinnor, säger Dick Harrison.
Antavlan har skickats till Sofia Hellqvist och NT har sökt henne, men utan att få kontakt.