När vi träffas utanför Djäkneparksskolan skiner solen. Himlen är blå, träden är gröna och det är ungefär tre veckor kvar tills dess att Ylva Malmström lämnar grundskolan bakom sig för gott.

På skolgårdens basketplan är det fullt ös, men inne i skolans korridorer finns den där lite loja stämningen som signalerar att sommarledigheten närmar sig. För Ylva och hennes klasskamrater är det dock mycket som ska hända de här sista dagarna.

– Vi ska åka på klassresa tillsammans, cykla och äta glass ihop och gå ut och äta middag.

Artikelbild

| Ylva Malmströms klasskompis Paula Westas Gonzalez har sökt samma utbildning. "Det känns tryggt och roligt."

Dessutom ska de förbereda sig inför den avslutande dansuppvisningen. Ylva har nämligen haft dansprofil under sin högstadietid och ska ha ett uppträdande i Ljuraskolans aula före avslutningen.

Speciellt nervös är hon inte, men så är hon också van att dansa inför andra. Intresset för dans började när Ylva var åtta år och började dansa på Studiefrämjandet, främst disco. Nu är det framför allt American contemporary som gäller och hon är med i Nova, en dansgrupp som uppträder på olika tillställningar.

– Vi dansar bland annat på IFK-matcher och under augustifesten och så, säger hon.

Under högstadietiden har hon haft dans på schemat två dagar i veckan. Där har hon fått prova på olika stilar, vilket fick henne att upptäcka just den moderna dansen.

Artikelbild

– Det har verkligen varit lärorikt. Och väldigt skönt också att dansa på skoltid. Då har jag liksom kunnat slappna av från typ matte och andra ämnen.

Att hon ville fortsätta ha dans på schemat har det aldrig rått någon tvekan om och när det var dags att välja gymnasieutbildning föll valet på De Geergymnasiet och deras estetiska utbildning med dansprofil. På så sätt kan hon fortsätta göra det hon älskar och samtidigt gå en utbildning som ger behörighet till vidare studier. Det är nämligen inte alls säkert att det är dans som Ylva vill arbeta med i framtiden.

Artikelbild

– Dansen är mer mitt stora intresse. Som yrke har jag länge funderat på att bli polis. Eller kanske jobba i klädaffär. Vi får se. Jag vet inte riktigt säkert vad jag vill göra än, säger hon.

Vad hon däremot är säker på är att hon skulle vilja åka på ett utbytesår till USA efter gymnasiet. Hon är nyligen hemkommen från en semester i San Fransisco och Los Angeles och blev överväldigad av alla upplevelser. Hon har redan börjat undersöka hur ett utbytesår skulle kunna bli verklighet.

Artikelbild

– Det finns överhuvudtaget så mycket jag skulle vilja göra. Jag blir nästan lite stressad. Jag är ju redan 16 år, hur ska jag hinna?, säger hon och skrattar.

Ylva har fått ett preliminärt antagningsbesked till sitt gymnasieval och det ser ut som att hon kommer in på den efterlängtade dansutbildningen. Det slutgiltiga beskedet kommer först i början av juli, men marginalerna är så stora att det i princip är klart. Och tur är väl det, tycker hon, eftersom de andrahandsval hon gjort inte alls lockar på samma sätt.

I samband med ansökan fick hon genomföra olika antagningsprov och poängen från dessa har slagits ihop med betygen.

Hon var väldigt nervös innan beskedet kom och oerhört glad när hon förstod att det i princip är helt klart att hon kommer in.

– Jag blev så lättad och glad att jag började gråta, berättar hon.

Att lämna grundskolan bakom sig känns bara bra, tycker Ylva, då hon är redo för nya utmaningar. Att lämna sina klasskamrater känns däremot inte lika roligt.

– Även om man tänker att man ska hålla kontakten, blir det sällan så och det är ju lite trist.

Men åtminstone en av sina vänner får hon behålla, då klasskompisen Paula Westas Gonzalez ser ut att bli antagen till samma gymnasieutbildning.

– Det känns tryggt och väldigt roligt. Men jag känner även några andra i den nya klassen, som jag har dansat tillsammans med på fritiden, så det ska bli roligt.

Men först väntar alltså avslutning och sommarlov. Under sommaren ska hon jobba några veckor och därefter ladda om inför hösten och de utmaningar som väntar.

– Framtiden känns lite läskig, eftersom det finns så mycket jag vill och kan göra. Men samtidigt väldigt spännande.