– Det är jättehärligt att sitta här och titta upp mot stjärnorna, säger Janne Eberhard och ger badtunnan på altanen en klapp.

– Sen går man in och tar en liten whisky. Det här är verkligen vårt paradis.

Janne Eberhard flyttade till den trivsamma trävillan i Tallebo 2010, tillsammans med hustrun Caroline. Sedan dess har familjen vuxit med dottern Ella, fyra år, och livet är precis som han vill ha det, lagom till 50-årsdagen. Men Janne Eberhard har fått en del smällar på vägen och hans yrkeskarriär har verkligen inte följt någon tydligt utstakad linje.

Artikelbild

| Janne Eberhard kallar villan "vårt paradis" och här finns plats för återhämtning från jobbet som ungdomscoach i Norrköping.

– Jag hade det jättetufft när jag växte upp och gick på Hagebyskolan, säger Janne.

– Jag var mobbad och få vuxna förstod min situation utan la fokus på dem som mobbade mig och det gjorde att allting eskalerade.

I åttonde klass gick tre nior hårt mot Janne och plötsligt fick han krafter från ingenstans och slog till den ena plågoanden. Så hårt att eleven behövde sys.

Nästa gång han slog till var förra året när han, mot alla odds, vann den första boxningstävling han någonsin anmält sig till. Janne har också varit både tränare och ordförande i BK Akilles.

Artikelbild

| Whisky har en särskild plats i Janne Eberhards hjärta. Han kan mycket om drycken och lär gärna ut det till andra.

Via Ebersteinska och en påbyggnadsutbildning inom svets fick han efter gymnasiet snabbt jobb i Norrköping men han har alltid känt att han inte har haft samma koncentrationsförmåga som kompisarna.

– Jag har alltid haft svårt att sitta still. Om allt det här hade hänt i dag hade jag antagligen blivit ordentligt utredd och fått veta att jag har någon sorts diagnos. Men det är inte viktigt längre. Det viktiga är att jag kan använda mina erfarenheter i jobbet jag har i dag.

Janne gick från att vara svetsare till att bli turistguide och fick chansen att plugga i Österrike. När han kom hem fick han jobb på Frinavet i Norrköping som fritidsledare och det visade sig vara ett lyckokast.

– Jag upptäckte hur lärorikt det är att jobba med ungdomar som behöver stöttning, säger Janne.

– Efter några år som vikarie på fritidsgårdar utbildade jag mig till fritidsledare på Valla folkhögskola och sen har det bara rullat på.

2008 startade Janne Aleris Målet i Norrköping och han jobbar sedan dess som ungdomscoach. Här får ungdomar från 16 år och uppåt stöd på vägen när livet har kört ihop sig.

– Det viktigaste är att vi bygger relationer med ungdomarna, säger Janne.

– Jag kan berätta för dem att jag inte heller hade det så lätt i tonåren och det viktiga är att dom ser att vi är trygga och att de kan lita på vuxenvärlden.

Med relationen i fokus och inlärningspsykologin som grund får ungdomarna stöd av Janne och hans kollegor i ett eller flera år. För att inte ta jobbet med sig hem har Janne en jobbmobil och en privatmobil men ibland flyter ändå jobbengagemanget in i hans privatliv.

– Jag har varit på flera jobbrelaterade dop och bröllop och tyvärr även flera begravningar, säger Janne.

På fritiden har whisky en viktig roll i hans liv. Tillsammans med två vänner startade Janne whiskyklubben The gentlemen´s club för några år sedan och whiskyprovningarna är inget han vill missa.

– Jag har en hopplöst stor whiskysamling. Men flaskorna står ju inte bara och dammar för jag dricker ju av dem. Jag tar gärna en whisky ihop med Caroline då och då och hoppas att jag snart ska få göra ytterligare en resa till Skottland, säger Janne och skrattar.