– Jag har haft det lite krångligt med språket, säger han och tillägger att det var en större utmaning än han kunde tänka sig när han sammanställde skriften ”E´strimme sol”. Skriften på 100 sidor är avsedd för den närmaste kretsen. I epilogen skriver han: ”Att jag var dålig i svenska och språk, genom åren, det har pinat mig mycket. Jag hade nyligen läst en bok om Kronprinsessan Victoria, om hennes läs- och skrivsvårigheter. Dyslexi. Det var nog det jag led av under åren som gått”.

Men boken och dess innehåll har han all anledning att vara stolt över. Under 80 år hinner naturligtvis en människa uppleva mycket – och Ulf är inget undantag.

Hans stora intresse för bland annat historia och för sin släkt, samt ett långt yrkesliv inom ABB Stal i Finspång (med koppling till Asea och Siemens) avspeglas i boken, där han inledningsvis berättar att han föddes i Hylinge by i Häradshammar socken på Vikbolandet. Han föddes med sex fingrar och sex tår. Det medförde, i samband med operationer, en del fysiska besvär. När han var 16 år avled fadern, vilket naturligtvis var ett hårt slag.

Artikelbild

| På en fest tecknade Ulf Folkesson Asea Brown Boveris koncernchef Percy Barnevik.

– Han hade en bekant som hjälpte in mig på Yrkesskolan i Norrköping, berättar Ulf som hade problem med språket – men andra ämnesområden behärskade han desto bättre:

– Jag gick på Teknis i två år, och hade toppbetyg i matte, fysik och ritteknik, säger han. Efter utbildningen arbetade han på kanonfabriken i Bofors innan han 1965 kom till Finspång – och där har han blivit kvar.

– Jag har ritat ångturbiner, gasturbiner och värmepumpar, berättar han. Tecknandet är också ett stort intresse. På 1970-talet höll han på med folkdans i Auroraringen och medarbetade i en föreningsskrift. Vårnumret 1975 tecknade han ett nyårskort – och sedan fortsatte han att teckna jul- och nyårskort med lokala motiv.

I boken finns en teckning av ABB:s dåvarande koncernchef Percy Barnevik:

Artikelbild

| Ulf Folkesson gillar positiv, och har ett sådant i bostaden.

– Jag tecknade honom på en fest.

Ulf Folkesson har även varit kyrkopolitiker i 30 år. Då skrev han i församlingsbladet.

– Olle Ottosson, en gammal prost som nu bor i Västervik, tyckte att jag skulle skriva en bok, säger han. Så Olle var en verklig inspiratör.

– Jag höll på i tre år med den här boken, säger Ulf – som har många planer på kommande skrifter. Bland annat funderar han på att göra en uppföljare till E´strimme sol.

– E´strimme ljus ska nästa bok heta, säger han.

Han har mycket kvar som behöver dokumenteras. Hyllorna i arbetsrummet är fulla med dokument.

Ulf Folkesson fyllde 80 år den 6 april – och så länge han orkar kommer han fortsätta sammanställa fakta i skrifter, bland annat det som rör Risinge kyrkas historia. Ja, han har varit en aktiv man – och vi ska inte glömma nämna hans intresse för musik:

– Jag har haft ”pippi” på positiv, säger han. Efter att ha träffat en positivhalare på ett torg i Vadstena kom han att intressera sig för detta instrument.

Sång är närbesläktat med musik – och Ulf har också i många år utövat körsång.

– Jag har sjungit i KFUM-kören i Norrköping i 25 år, i kyrkokören i Finspång i 50 år och i manskören. Jag har sjungit i sammanlagt 114 år, skojar han.

Som om inte detta var nog, har han även skrivit manus till kyrkospel i St:a Maria kyrka:

Om närmaste planerna säger han:

– Jag måste till landsarkivet i Vadstena. Det fattas två pusselbitar från 1600- och 1800-talen till historien om St:a Maria kyrka.